Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami...

Wegetariańskie

Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i letnimi kurkami 

Ulubione1
Trudność

W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in. „Rondo Royal" i „Parmizzanos" w Warsaw Marriott Hotel. Z warszawskim Hotelem Polonia Palace związał się w 2009 roku. Obecnie nadzoruje tu pracę restauracji „Strauss" i baru „Bojangles". Grzegorz Goleń – bo o nim mowa przygotował dla nas smaczny przepis, doskonały na letnie popołudnia.

Grzegorz Goleń
Grzegorz Goleń
Kreuje, eksperymentuje, czaruje - nie tylko, żeby zadowolić gości restauracji Strauss w warszawskim hotelu Polonia Palace. Okazuje się, że Grzegorz Goleń jest również szefem „po godzinach"! A co więcej: swoją pasją i doświadczeniem dzieli się nie tylko z żoną...

Składniki

Gnocchi ze szpinakiem i serem Ricotta:
- Szpinak umyty i sparzony  1,2 kg
- Jajka ubite 2 szt.
- Żółtka 2 szt.
- Śmietana 36% 2 łyżki
- Ser Ricotta 250g
- Ser Parmezan tarty  150g
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Mąka 3-6 łyżek
- Sól, pieprz do smaku

 

Sos:
- Pomidory malinowe bez skóry kostka  2 szt.
- Kurki oczyszczone i sparzone 200 g
- Pomidory confit 3 pomidory
- Czosnek 4 ząbki
- Oliwa 3łyżki
- Masło 2 łyżki
- Koperek 1 pęczek
- Tymianek 2-3 gałązki
- Sól, Peperoncino do smaku

Przygotowanie:

Gnocchi:

Krok 1: Szpinak odcisnąć, zmiksować w blenderze.

Krok 2: Delikatnie wymieszać jajka ze śmietaną, połową sera Parmezan, szpinakiem, serem Ricotta, gałką, solą i pieprzem.

Krok 3: Dodać mąkę i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 4: Uformować małe kluseczki i gotować w dużej ilości osolonej wody 2- 3min.

Krok 5: Odcedzić dodać do sosu wymieszać, oprószyć płatkami sera.


Sos:

Krok 1: Pomidory confit; 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, rozłożyć na pergaminie skropić oliwą, tymiankiem- suszyć w piekarniku w temp. 70C 3-4godziny.

Krok 2: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć ząbki czosnku, dodać pomidory pokrojone w kostkę, kurki dusić 3-4 min.

Krok 3: Dodać pomidory confit, masło i zemulgować sos; doprawić do smaku ziołami, solą i peperoncino.




To świetny pomysł na plenerowe danie, podawane podczas wakacyjnych biesiad w ogrodzie. Dla osób, które preferują delikatniejsze smaki zalecam zamianę peperoncino na słodka paprykę.  

Zobacz również

Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Przygotowanie: Krok 1: Kapustę odciskamy z soku i siekamy dość drobno. Krok 2: Na patelnię...

Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego

Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego

Przygotowanie:   Krok 1: Bakłażana myjemy i bardzo gęsto nakłuwamy wykałaczką, żeby był...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena