Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i letnimi kurkami
W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in. „Rondo Royal" i „Parmizzanos" w Warsaw Marriott Hotel. Z warszawskim Hotelem Polonia Palace związał się w 2009 roku. Obecnie nadzoruje tu pracę restauracji „Strauss" i baru „Bojangles". Grzegorz Goleń – bo o nim mowa przygotował dla nas smaczny przepis, doskonały na letnie popołudnia.
Przygotowanie:
Gnocchi:
Krok 1: Szpinak odcisnąć, zmiksować w blenderze.
Krok 2: Delikatnie wymieszać jajka ze śmietaną, połową sera Parmezan, szpinakiem, serem Ricotta, gałką, solą i pieprzem.
Krok 3: Dodać mąkę i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4: Uformować małe kluseczki i gotować w dużej ilości osolonej wody 2- 3min.
Krok 5: Odcedzić dodać do sosu wymieszać, oprószyć płatkami sera.
Sos:
Krok 1: Pomidory confit; 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, rozłożyć na pergaminie skropić oliwą, tymiankiem- suszyć w piekarniku w temp. 70C 3-4godziny.
Krok 2: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć ząbki czosnku, dodać pomidory pokrojone w kostkę, kurki dusić 3-4 min.
Krok 3: Dodać pomidory confit, masło i zemulgować sos; doprawić do smaku ziołami, solą i peperoncino.
To świetny pomysł na plenerowe danie, podawane podczas wakacyjnych biesiad w ogrodzie. Dla osób, które preferują delikatniejsze smaki zalecam zamianę peperoncino na słodka paprykę.