Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku
Wakacje tuż tuż, to znakomity czas na wielkie grillowanie. Aby uniknąć tradycyjnych kiełbas i karkówek warto sięgnąć po dużo lepsze smakołyki. Przestawiamy przepis na jeden z nich. Smacznego!
Zdjęcie: Kuchnia +
Przygotowanie:
Krok 1: Za pomocą ostrego noża wyfiletuj udo z kości. Rób to ostrożnie bo nóż łatwo się obsuwa.
Krok 2: Gotowe mięso natrzyj solą i pieprzem, odstaw do lodówki.
Krok 3: Na patelni przesmaż na maśle cebulkę i orzechy, dodaj estragon i wino.
Krok 4: Gdy się zagotuje, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Krok 5: Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej udo obracając dwa razy aż wypływające osocze się całkowicie zetnie.
Krok 6: W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą, przesmaż czosnek, cebulę i szpinak.
Krok 7: Po chwili smażenia podlej winem. Podawaj udo na szpinaku polane sosem.
Przepis ten idealnie sprawdzi się podczas letnich wieczorów w plenerze. Każdy bez wyjątku sięgnie po taki smakołyk. Nie rezygnujmy z sosu – to on dodaje potrawie wyrazistego smaku.