Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku

Mięso i drób


Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku

Wakacje tuż tuż, to znakomity czas na wielkie grillowanie. Aby uniknąć tradycyjnych kiełbas i karkówek warto sięgnąć po dużo lepsze smakołyki. Przestawiamy przepis na jeden z nich. Smacznego!


Zdjęcie: Kuchnia +



Przygotowanie:
 

Krok 1: Za pomocą ostrego noża wyfiletuj udo z kości. Rób to ostrożnie bo nóż łatwo się obsuwa.
 

Krok 2: Gotowe mięso natrzyj solą i pieprzem, odstaw do lodówki.
 

Krok 3: Na patelni przesmaż na maśle cebulkę i orzechy, dodaj estragon i wino.
 

Krok 4: Gdy się zagotuje, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
 

Krok 5: Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej udo obracając dwa razy aż wypływające osocze się całkowicie zetnie.
 

Krok 6: W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą, przesmaż czosnek, cebulę i szpinak.
 

Krok 7: Po chwili smażenia podlej winem. Podawaj udo na szpinaku polane sosem.



 

Przepis ten idealnie sprawdzi się podczas letnich wieczorów w plenerze. Każdy bez wyjątku sięgnie po taki smakołyk. Nie rezygnujmy z sosu – to on dodaje potrawie wyrazistego smaku.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Pistou szpinakowe


Pistou to rodzina pesto, różni się od niego dwoma składnikami. Otóż w pistou nie ma...

Limonkowe risotto ze szpinakiem


Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz...

Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i...


W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in....