Limonkowe risotto ze szpinakiem
Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz z moim współlokatorem z czasu studiów próbowaliśmy zagospodarować szpinak oraz 2 limonki... Jedyne produkty znajdujące się w naszej lodówce. Dość trudne zadanie, aczkolwiek jak widać wykonalne. Danie wyszło bardzo smaczne, jednak na przestrzeni lat dopracowałam je do perfekcji. Mam też kilka różnych wersji w zanadrzu.
Przygotowanie:
Krok 1: Z warzyw ugotować około 600-700 wywaru.
Krok 2: Ryż podsmażyć na oliwie, do momentu gdy będzie lekko przezroczysty.
Krok 3: Powoli dolewać lekko osolonego wywaru, w miarę jak ryż się gotuje i pochłania płyn. Risotto nie powinno być zbyt suche. Powinno mieć kremową konsystencję.
Krok 4: Do gotowego ryżu dodać szpinak i przykryć pokrywką, aby zaparzył się pod wpływem ciepła. Tak przygotowane liście zachowają piękny zielony kolor oraz pełnię smaku.
Krok 5: Gotowe risotto doprawić sokiem z limonki i posypać parmezanem.
Krok 6: Na koniec skropić danie oliwą z oliwek extravergine i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą.
W zimne wieczory uwielbiam to danie na ciepło, z dużą ilością parmezanu. W lecie natomiast, preferuję wersję orzeźwiającą: na zimno z dużą ilością soku z limonki. Można śmiało zamienić limonkę na cytrynę. Smakuje równie dobrze.
fajny przepis - zdjęcie robi wrażenie!