Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Limonkowe risotto ze szpinakiem

Przepisy

Limonkowe risotto ze szpinakiem

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz z moim współlokatorem z czasu studiów próbowaliśmy zagospodarować szpinak oraz 2 limonki... Jedyne produkty znajdujące się w naszej lodówce. Dość trudne zadanie, aczkolwiek jak widać wykonalne. Danie wyszło bardzo smaczne, jednak na przestrzeni lat dopracowałam je do perfekcji. Mam też kilka różnych wersji w zanadrzu.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki dla 4 osób:

- 320g ryżu arborio

- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 2 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 2-4 limonki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek extravergine (najlepiej z odmian toskańskich np. Frantoio, Coreggiolo, o intensywnym smaku)
- 100g sera Parmigiano Reggiano

Przygotowanie:

Krok 1: Z warzyw ugotować około 600-700 wywaru.

Krok 2: Ryż podsmażyć na oliwie, do momentu gdy będzie lekko przezroczysty.

Krok 3: Powoli dolewać lekko osolonego wywaru, w miarę jak ryż się gotuje i pochłania płyn. Risotto nie powinno być zbyt suche. Powinno mieć kremową konsystencję.

Krok 4: Do gotowego ryżu dodać szpinak i przykryć pokrywką, aby zaparzył się pod wpływem ciepła. Tak przygotowane liście zachowają piękny zielony kolor oraz pełnię smaku.

Krok 5: Gotowe risotto doprawić sokiem z limonki i posypać parmezanem.

Krok 6: Na koniec skropić danie oliwą z oliwek extravergine i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą.


 

W zimne wieczory uwielbiam to danie na ciepło, z dużą ilością parmezanu. W lecie natomiast, preferuję wersję orzeźwiającą: na zimno z dużą ilością soku z limonki. Można śmiało zamienić limonkę na cytrynę. Smakuje równie dobrze.

 

Zobacz również

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną...

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Krok 2: Mąkę wymieszać z dwoma...

Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i miodem

Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i...

Przygotowanie:  Krok 1: W garnku, w którym przygotujemy zupę szklimy drobno posiekaną...
Komentarze (1)
1
Gość
zacny
2014-03-05 11:42:01

fajny przepis - zdjęcie robi wrażenie!

Twój komentarz
Ocena