Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Limonkowe risotto ze szpinakiem
Przepisy

Limonkowe risotto ze szpinakiem

Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz z moim współlokatorem z czasu studiów próbowaliśmy zagospodarować szpinak oraz 2 limonki... Jedyne produkty znajdujące się w naszej lodówce. Dość trudne zadanie, aczkolwiek jak widać wykonalne. Danie wyszło bardzo smaczne, jednak na przestrzeni lat dopracowałam je do perfekcji. Mam też kilka różnych wersji w zanadrzu.


Przygotowanie:

Krok 1: Z warzyw ugotować około 600-700 wywaru.

Krok 2: Ryż podsmażyć na oliwie, do momentu gdy będzie lekko przezroczysty.

Krok 3: Powoli dolewać lekko osolonego wywaru, w miarę jak ryż się gotuje i pochłania płyn. Risotto nie powinno być zbyt suche. Powinno mieć kremową konsystencję.

Krok 4: Do gotowego ryżu dodać szpinak i przykryć pokrywką, aby zaparzył się pod wpływem ciepła. Tak przygotowane liście zachowają piękny zielony kolor oraz pełnię smaku.

Krok 5: Gotowe risotto doprawić sokiem z limonki i posypać parmezanem.

Krok 6: Na koniec skropić danie oliwą z oliwek extravergine i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą.


 

W zimne wieczory uwielbiam to danie na ciepło, z dużą ilością parmezanu. W lecie natomiast, preferuję wersję orzeźwiającą: na zimno z dużą ilością soku z limonki. Można śmiało zamienić limonkę na cytrynę. Smakuje równie dobrze.

 

Komentarze


4.00/5 1 1
4

fajny przepis - zdjęcie robi wrażenie!

Zobacz również


Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w...


Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i...

Limonkowe koszyczki z łososiem, mozzarellą, chili i pesto...


Limonkowe koszyczki to pomysł na rozwiązanie problemu nudy w kuchni. Jeśli Wasze...

Kurczak duszony w cydrze z jabłkami i pietruszką


W związku z zaistniałą sytuacją zrobiłem na złość Władimirowi Putinowi i...