Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Makarony Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami...
Makarony

Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.

Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i składników, które pozwalają na dużą kreatywność i innowacyjność. Do przygotowania dania wykorzystałam zdrowe składniki, które wzajemnie się uzupełniają czyniąc danie wyjątkowym. Zachwyci nie tylko miłośników makaronów, jedynym minusem jest to, że znika szybko z talerzy.


Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy mięso mielone, świeżą posiekaną natkę pietruszki, łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Krok 2: Robimy nie duże kulki.

Krok 3: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.

Krok 4: Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.

Krok 5: Na oleju, na którym smażyliśmy pulpety szklimy pokrojoną szalotkę.

Krok 6: Grzyby drobno kroimy, następnie moczymy około 30 minut, osączamy, dodajemy do szalotki, chwilę smażymy, następnie dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, listek laurowy i bulion grzybowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 7: Do sosu wkładamy pulpety, gotujemy około 50 minut.

Krok 8: Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu al dente.

Krok 9: Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek.

Krok 10: Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy.

Krok 11: Porcje makaronu wykładamy na talerze. Nakładamy około 1-2 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy rukolą i bazylią.




Do wody, w której gotujemy makaron dodajemy łyżkę oliwy, dzięki temu makaron nie będzie zlepiony.

Komentarze


4.00/5 2 2
3

słyszałam ze z tą oliwa to mit


5

fajny przepis muszę go wykorzystać :)

Zobacz również


Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką


Okres przedświąteczny budzi w każdym z nas chęć do kulinarnego eksperymentowania,...

Krem ze szpinaku z bazylią i batatami


Uwielbiam szpinak! Zwłaszcza ten baby, który króluje teraz na półkach sklepowych....

Pistou szpinakowe


Pistou to rodzina pesto, różni się od niego dwoma składnikami. Otóż w pistou nie ma...