Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.
Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i składników, które pozwalają na dużą kreatywność i innowacyjność. Do przygotowania dania wykorzystałam zdrowe składniki, które wzajemnie się uzupełniają czyniąc danie wyjątkowym. Zachwyci nie tylko miłośników makaronów, jedynym minusem jest to, że znika szybko z talerzy.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wkładamy mięso mielone, świeżą posiekaną natkę pietruszki, łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2: Robimy nie duże kulki.
Krok 3: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.
Krok 4: Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
Krok 5: Na oleju, na którym smażyliśmy pulpety szklimy pokrojoną szalotkę.
Krok 6: Grzyby drobno kroimy, następnie moczymy około 30 minut, osączamy, dodajemy do szalotki, chwilę smażymy, następnie dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, listek laurowy i bulion grzybowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7: Do sosu wkładamy pulpety, gotujemy około 50 minut.
Krok 8: Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu al dente.
Krok 9: Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek.
Krok 10: Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy.
Krok 11: Porcje makaronu wykładamy na talerze. Nakładamy około 1-2 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy rukolą i bazylią.
Do wody, w której gotujemy makaron dodajemy łyżkę oliwy, dzięki temu makaron nie będzie zlepiony.
słyszałam ze z tą oliwa to mit
fajny przepis muszę go wykorzystać :)