Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Gnocchi z sosem serowym i szałwią

Dania główne

Gnocchi z sosem serowym i szałwią

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Przepis podstawowy na gnocchi z ziemniaków. Jeżeli obierzemy ziemniaki przed gotowaniem, to wchłoną one zbyt dużo wody i ciasto będzie kleiste. Wielkość formowanych kluseczek zależy od upodobań. Należy jednak pamiętać, że podczas gotowania zwiększą one swoją objętość. To tyle wskazówek....

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 500g mączystych ziemniaków
- 150g mąki
- 1/2 jaja
- 500ml śmietany kremówki
- 100g sera gorgonzola
- 1 twarda gruszka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 40 listków szałwii
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Do śmietany dodać pokruszony ser oraz szałwię i zagotować.

Krok 2: Mieszać sos intensywnie, aby nie przywarł do dna. Gdy się zagęści, odstawić na bok.

Krok 3: Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na 8-10 części. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszkę i oprószyć lekko cukrem.

Krok 4: Smażyć, aż gruszki będą miały złoty kolor.

Krok 5: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Kiedy są jeszcze gorące obrać je ze skórki.

Krok 6: Przecisnąć je przez praskę i przełożyć na stolnicę.

Krok 7: Wymieszać dokładnie z mąką oraz odrobiną soli, dodać jajo i wyrobić na gładką masę.

Krok 8: Jeżeli ciasto wciąż klei się do rąk, należy podsypać delikatnie mąką. Im więcej mąki tym twardsze gnocchi. W prawdzie łatwiej pracuje się z ciastem, ale efekt końcowy nie będzie zadowalający.

Krok 9: Uformować z ciasta ruloniki o grubości około 1 cm, następnie pociąć nożem na kluseczki o długości około 2-2,5cm.

Krok 10: Jeżeli nie mamy specjalnego przyrządu do gnocchów, używamy widelca. Każdą kluseczkę przetaczamy po zębach widelca formując charakterystyczne dla gnocchów prążki.

Krok 11: Gotowy makaron najlepiej pozostawić do "odpoczęcia" na około 10-15 minut.

Krok 12: Gnocchi wrzucić na gorącą osoloną wodę. Odcedzić jak tylko wypłyną i dodać do wcześniej przygotowanego sosu, wymieszać i rozłożyć na talerzach.

Krok 13: Na wierzchu każdego dania ułożyć karmelizowane gruszki i oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem.

 
 

Ilość mąki w przepisie jest uzależniona od odmiany ziemniaków. Jedne potrzebują jej mniej, inne więcej. W każdym razie mąkę należy dodawać stopniowo. Im mniej mąki, tym gnocchi będą deliktniejsze.

 

Zobacz również

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką...

Przygotowanie: Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy...

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową...

Przygotowanie:   Krok 1: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na bok.   Krok 2: Ziemniaki...
Komentarze (2)
2
kulinaria
kulinaria
2014-07-30 15:07:06

eee, wygląda średnio A je się oczami, prawda?

ok
ok
2014-08-04 15:55:13

ok

Twój komentarz
Ocena