Gnocchi z sosem serowym i szałwią
Przepis podstawowy na gnocchi z ziemniaków. Jeżeli obierzemy ziemniaki przed gotowaniem, to wchłoną one zbyt dużo wody i ciasto będzie kleiste. Wielkość formowanych kluseczek zależy od upodobań. Należy jednak pamiętać, że podczas gotowania zwiększą one swoją objętość. To tyle wskazówek....
Przygotowanie:
Krok 1: Do śmietany dodać pokruszony ser oraz szałwię i zagotować.
Krok 2: Mieszać sos intensywnie, aby nie przywarł do dna. Gdy się zagęści, odstawić na bok.
Krok 3: Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na 8-10 części. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszkę i oprószyć lekko cukrem.
Krok 4: Smażyć, aż gruszki będą miały złoty kolor.
Krok 5: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Kiedy są jeszcze gorące obrać je ze skórki.
Krok 6: Przecisnąć je przez praskę i przełożyć na stolnicę.
Krok 7: Wymieszać dokładnie z mąką oraz odrobiną soli, dodać jajo i wyrobić na gładką masę.
Krok 8: Jeżeli ciasto wciąż klei się do rąk, należy podsypać delikatnie mąką. Im więcej mąki tym twardsze gnocchi. W prawdzie łatwiej pracuje się z ciastem, ale efekt końcowy nie będzie zadowalający.
Krok 9: Uformować z ciasta ruloniki o grubości około 1 cm, następnie pociąć nożem na kluseczki o długości około 2-2,5cm.
Krok 10: Jeżeli nie mamy specjalnego przyrządu do gnocchów, używamy widelca. Każdą kluseczkę przetaczamy po zębach widelca formując charakterystyczne dla gnocchów prążki.
Krok 11: Gotowy makaron najlepiej pozostawić do "odpoczęcia" na około 10-15 minut.
Krok 12: Gnocchi wrzucić na gorącą osoloną wodę. Odcedzić jak tylko wypłyną i dodać do wcześniej przygotowanego sosu, wymieszać i rozłożyć na talerzach.
Krok 13: Na wierzchu każdego dania ułożyć karmelizowane gruszki i oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem.
Ilość mąki w przepisie jest uzależniona od odmiany ziemniaków. Jedne potrzebują jej mniej, inne więcej. W każdym razie mąkę należy dodawać stopniowo. Im mniej mąki, tym gnocchi będą deliktniejsze.
eee, wygląda średnio A je się oczami, prawda?
ok