Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Gnocchi z sosem serowym i szałwią

Dania główne


Gnocchi z sosem serowym i szałwią

Przepis podstawowy na gnocchi z ziemniaków. Jeżeli obierzemy ziemniaki przed gotowaniem, to wchłoną one zbyt dużo wody i ciasto będzie kleiste. Wielkość formowanych kluseczek zależy od upodobań. Należy jednak pamiętać, że podczas gotowania zwiększą one swoją objętość. To tyle wskazówek....


Przygotowanie:

Krok 1: Do śmietany dodać pokruszony ser oraz szałwię i zagotować.

Krok 2: Mieszać sos intensywnie, aby nie przywarł do dna. Gdy się zagęści, odstawić na bok.

Krok 3: Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na 8-10 części. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszkę i oprószyć lekko cukrem.

Krok 4: Smażyć, aż gruszki będą miały złoty kolor.

Krok 5: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Kiedy są jeszcze gorące obrać je ze skórki.

Krok 6: Przecisnąć je przez praskę i przełożyć na stolnicę.

Krok 7: Wymieszać dokładnie z mąką oraz odrobiną soli, dodać jajo i wyrobić na gładką masę.

Krok 8: Jeżeli ciasto wciąż klei się do rąk, należy podsypać delikatnie mąką. Im więcej mąki tym twardsze gnocchi. W prawdzie łatwiej pracuje się z ciastem, ale efekt końcowy nie będzie zadowalający.

Krok 9: Uformować z ciasta ruloniki o grubości około 1 cm, następnie pociąć nożem na kluseczki o długości około 2-2,5cm.

Krok 10: Jeżeli nie mamy specjalnego przyrządu do gnocchów, używamy widelca. Każdą kluseczkę przetaczamy po zębach widelca formując charakterystyczne dla gnocchów prążki.

Krok 11: Gotowy makaron najlepiej pozostawić do "odpoczęcia" na około 10-15 minut.

Krok 12: Gnocchi wrzucić na gorącą osoloną wodę. Odcedzić jak tylko wypłyną i dodać do wcześniej przygotowanego sosu, wymieszać i rozłożyć na talerzach.

Krok 13: Na wierzchu każdego dania ułożyć karmelizowane gruszki i oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem.

 
 

Ilość mąki w przepisie jest uzależniona od odmiany ziemniaków. Jedne potrzebują jej mniej, inne więcej. W każdym razie mąkę należy dodawać stopniowo. Im mniej mąki, tym gnocchi będą deliktniejsze.

 

Komentarze


2.50/5 2 2
3

eee, wygląda średnio A je się oczami, prawda?


2

ok

Zobacz również


Kopytka na słodko


Wracając dzisiaj do mieszkania, stwierdziłam że kapituluje nic dziś nie gotuje,...

Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i...


W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in....

Gnocchi z białą kiełbasą, serkiem i kolendrą


Dania podawane prosto z patelni, czy garnka to idealne rozwiązanie na niespodziewane...