Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Domowe grahamki z czarnymi oliwkami i...

Makarony

Domowe grahamki z czarnymi oliwkami i słonecznikiem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Zamiast rankiem biegać do sklepu po świeże pieczywo, wystarczy krótka chwila w kuchni i przy niewielkim wysiłku możemy stworzyć sobie prawdziwą poranną ucztę śniadaniową, przygotowując pyszne domowej roboty pieczywo. Zapraszam na chrupiące grahamki z nutą śródziemnomorskiego klimatu.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 10 bułeczek:
- 130 g zmielonego, pełnego ziarna pszenicy
- 500 g mąki typ 550
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- ziarna słonecznika
- garść posiekanych czarnych oliwek z zalewy
- 50 g drożdży
- 1 rozkłócone jajko

Przygotowanie:

Krok 1: Wszystkie składniki oprócz ziaren słonecznika i jajka wykładamy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy ciasto, opcjonalnie możemy to zrobić robotem kuchennym.

Krok 2: Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 3: Z wyrobionego ciasta formujemy 10 bułeczek i układamy na blasze, następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.

Krok 4: Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika na 30 min/200 st. C


 

Cenna uwaga – blaszkę z bułkami należy włożyć do zimnego piekarnika i wtedy odpalić wskazaną temperaturę do nagrzania. 30 minut pieczenia to całkowity czas, łącznie z nagrzewaniem piekarnika.

Zobacz również

Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym winem

Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym...

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę pokroić w kostkę o bokach około 5mm, natomiast papryczkę w...

Makaron z bakłażana na kindziuku, z serem feta

Makaron z bakłażana na kindziuku, z serem feta

Przygotowanie: Krok 1: Na talerzu rozkładamy plastry kindziuka. Krok 2: Bakłażan kroimy w...
Komentarze (1)
1
Gość
zofia
2014-04-03 16:42:25

domowe pieczywo nie może równać się z tym ze sklepu

Twój komentarz
Ocena