Domowe grahamki z czarnymi oliwkami i słonecznikiem
Zamiast rankiem biegać do sklepu po świeże pieczywo, wystarczy krótka chwila w kuchni i przy niewielkim wysiłku możemy stworzyć sobie prawdziwą poranną ucztę śniadaniową, przygotowując pyszne domowej roboty pieczywo. Zapraszam na chrupiące grahamki z nutą śródziemnomorskiego klimatu.
Przygotowanie:
Krok 1: Wszystkie składniki oprócz ziaren słonecznika i jajka wykładamy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy ciasto, opcjonalnie możemy to zrobić robotem kuchennym.
Krok 2: Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 3: Z wyrobionego ciasta formujemy 10 bułeczek i układamy na blasze, następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Krok 4: Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika na 30 min/200 st. C
Cenna uwaga – blaszkę z bułkami należy włożyć do zimnego piekarnika i wtedy odpalić wskazaną temperaturę do nagrzania. 30 minut pieczenia to całkowity czas, łącznie z nagrzewaniem piekarnika.
domowe pieczywo nie może równać się z tym ze sklepu