Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem
I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa tłumi ostry akcent chili, a całość przeplata sprężysty makaron sojowy. Zapraszam na ucztę w azjatyckim klimacie.
Przygotowanie:
Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu rybnego oraz 2 łyżki octu ryżowego i mieszamy. Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do przygotowanej marynaty. Wstawiamy do lodówki i marynujemy 15 minut.
Krok 2: Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i trzymamy w wodzie 3 minuty, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 3: Na gorący wok wlewamy olej i wrzucamy skrojone na pół szalotki, przesmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając 0,5 minuty, następnie dodajemy czosnek i również przesmażamy 0,5 minuty. Do całości wrzucamy mięso i smażymy jeszcze 1 minutę na największym ogniu pamiętając że cały czas musimy mieszać, aby się nie przypaliło.
Krok 4: Do mięsa, cebuli i czosnku dodajemy chili, ananasa oraz czerwoną paprykę i cebulę dymkę, następnie smażymy ok 2-3 minuty ciągle mieszając.
Krok 5 (sos): Do miski wlewamy wodę, syrop z ananasa, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki octu ryżowego, suszony imbir, sól i cukier i całość sosu mieszamy.
Krok 6: Do wcześniej podsmażonych produktów w woku wsypujemy makaron oraz wlewamy sos i podgrzewamy ok 0,5 minuty całość mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i nakładamy do miseczek.
Pamiętajcie, aby smażyć danie na maksymalnie dużym ogniu ciągle mieszając.
ok