Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem

Makarony

Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 30 min

I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa tłumi ostry akcent chili, a całość przeplata sprężysty makaron sojowy. Zapraszam na ucztę w azjatyckim klimacie.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 pierś z kurczaka

- opakowanie makaronu sojowego

- ½ czerwonej papryki

- 3 plastry ananasa w syropie

- kilka papryczek chili

- 4 cebule szalotki

- pęczek cebuli dymki

- 1 ząbek czosnku

- 4 łyżki sosu rybnego

- 4 łyżki octu ryżowego

- ½ łyżeczki suszonego imbiru

- 1 łyżeczka cukru

- ½ łyżeczki soli

- 3 łyżki oleju

- 25 ml ciepłej wody

- 25 ml syropu z ananasa

Przygotowanie:

 

Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu rybnego oraz 2 łyżki octu ryżowego i mieszamy. Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do przygotowanej marynaty. Wstawiamy do lodówki i marynujemy 15 minut.

 

Krok 2: Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i trzymamy w wodzie 3 minuty, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.

 

Krok 3: Na gorący wok wlewamy olej i wrzucamy skrojone na pół szalotki, przesmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając 0,5 minuty, następnie dodajemy czosnek i również przesmażamy 0,5 minuty. Do całości wrzucamy mięso i smażymy jeszcze 1 minutę na największym ogniu pamiętając że cały czas musimy mieszać, aby się nie przypaliło.

 

Krok 4: Do mięsa, cebuli i czosnku dodajemy chili, ananasa oraz czerwoną paprykę i cebulę dymkę, następnie smażymy ok 2-3 minuty ciągle mieszając.

 

Krok 5 (sos): Do miski wlewamy wodę, syrop z ananasa, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki octu ryżowego, suszony imbir, sól i cukier i całość sosu mieszamy.

 

Krok 6: Do wcześniej podsmażonych produktów w woku wsypujemy makaron oraz wlewamy sos i podgrzewamy ok 0,5 minuty całość mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i nakładamy do miseczek.

 

 

 

Pamiętajcie, aby smażyć danie na maksymalnie dużym ogniu ciągle mieszając.

 

Zobacz również

Makaron (rigatoni) z serem pleśniowym, szpinakiem, gruszką i sezamkami

Makaron (rigatoni) z serem pleśniowym,...

Przygotowanie:   Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, bez dodawania tłuszczu (tłuszcz...

Makaron razowy z tofu i pieczonym bakłażanem

Makaron razowy z tofu i pieczonym bakłażanem

Przygotowanie: Krok 1: Bakłażana kroimy w długie pasma, posypujemy solą i odstawiamy na sitko...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-03-21 16:51:55

ok

Twój komentarz
Ocena