Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i cytryny
Szaszłyki kojarzą się raczej z sezonem grillowym. Ja przyrządzam je przez cały rok. Krótko obsmażam na patelni i wkładam je do piekarnika. Z resztą większość mięs tak przyrządzam. Ta zasada sprawdza się świetnie w przypadku większych kawałków mięsa (całej piersi z kurczaka, polędwiczki wieprzowej itp.). W ten sposób przyrządzone jest soczyste i delikatne w środku. Oczywiście czas pobytu w piekarniku nie może byc zbyt długi.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku około 3 cm.
Krok 2: W misce wymieszać składniki marynaty: sambal oelek, miód i sos sojowy.
Krok 3: Do marynaty dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.
Krok 4: W międzyczasie przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać z sokiem oraz skórką otartą z jednej cytryny.
Krok 5: Miętę drobno posiekać, dodać do dipu i wymieszać.
Krok 6: Doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Krok 7: Mięso nabić na patyczki formując szaszłyki a następnie obtoczyć je w sezamie.
Krok 8: Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Krok 9: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć szaszłyki z każdej strony na mocnym ogniu.
Krok 10: Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie mięso powinno być gotowe, w środku miękkie i soczyste.
Krok 11: Szaszłyki wyjąć z pieca i natychmiast podawać z przygotowanym dipem.
Nie polecam wykonania tych szaszłyków na grillu metodą bezpośrednią (czyli nad żarem), bardzo łatwo spalić sezam i w efekcie zamiast podnieść walory smakowe, uzyskamy gorzki posmak mięsa. Można za to przygotować szaszłyki bez "panierki" natomiast gotowe, grillowane mięso posypać sezamem uprażonym wcześniej na patelni.
ok