Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i...

Mięso i drób

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i cytryny

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Szaszłyki kojarzą się raczej z sezonem grillowym. Ja przyrządzam je przez cały rok. Krótko obsmażam na patelni i wkładam je do piekarnika. Z resztą większość mięs tak przyrządzam. Ta zasada sprawdza się świetnie w przypadku większych kawałków mięsa (całej piersi z kurczaka, polędwiczki wieprzowej itp.). W ten sposób przyrządzone jest soczyste i delikatne w środku. Oczywiście czas pobytu w piekarniku nie może byc zbyt długi.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 600g piersi z kurczaka
- 3 łyżki sambal oelek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 100g sezamu
- 500ml jogurtu greckiego
- skórka i sok z 1 cytryny
- garść świeżej mięty
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
 

Krok 1: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku około 3 cm.

Krok 2: W misce wymieszać składniki marynaty: sambal oelek, miód i sos sojowy.

Krok 3: Do marynaty dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.

Krok 4: W międzyczasie przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać z sokiem oraz skórką otartą z jednej cytryny.

Krok 5: Miętę drobno posiekać, dodać do dipu i wymieszać.

Krok 6: Doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Krok 7: Mięso nabić na patyczki formując szaszłyki a następnie obtoczyć je w sezamie.

Krok 8: Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Krok 9: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć szaszłyki z każdej strony na mocnym ogniu.

Krok 10: Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie mięso powinno być gotowe, w środku miękkie i soczyste.

Krok 11: Szaszłyki wyjąć z pieca i natychmiast podawać z przygotowanym dipem.

 
 

Nie polecam wykonania tych szaszłyków na grillu metodą bezpośrednią (czyli nad żarem), bardzo łatwo spalić sezam i w efekcie zamiast podnieść walory smakowe, uzyskamy gorzki posmak mięsa. Można za to przygotować szaszłyki bez "panierki" natomiast gotowe, grillowane mięso posypać sezamem uprażonym wcześniej na patelni.

Zobacz również

Roladki schabowe ze śliwką

Roladki schabowe ze śliwką

Przygotowanie: Krok 1: Mięso kroimy w cienkie plasterki grubości 0,5cm. Nastepnie solimy...

Placki ziemniaczane z kurczakiem w jogurcie, cytrynie i curry

Placki ziemniaczane z kurczakiem w jogurcie,...

Przygotowanie: Krok 1: Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i wycinamy wszystkie błony. Krok 2:...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-05-22 15:36:06

ok

Twój komentarz
Ocena