Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i...

Mięso i drób

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i cytryny

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Szaszłyki kojarzą się raczej z sezonem grillowym. Ja przyrządzam je przez cały rok. Krótko obsmażam na patelni i wkładam je do piekarnika. Z resztą większość mięs tak przyrządzam. Ta zasada sprawdza się świetnie w przypadku większych kawałków mięsa (całej piersi z kurczaka, polędwiczki wieprzowej itp.). W ten sposób przyrządzone jest soczyste i delikatne w środku. Oczywiście czas pobytu w piekarniku nie może byc zbyt długi.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 600g piersi z kurczaka
- 3 łyżki sambal oelek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 100g sezamu
- 500ml jogurtu greckiego
- skórka i sok z 1 cytryny
- garść świeżej mięty
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
 

Krok 1: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku około 3 cm.

Krok 2: W misce wymieszać składniki marynaty: sambal oelek, miód i sos sojowy.

Krok 3: Do marynaty dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.

Krok 4: W międzyczasie przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać z sokiem oraz skórką otartą z jednej cytryny.

Krok 5: Miętę drobno posiekać, dodać do dipu i wymieszać.

Krok 6: Doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Krok 7: Mięso nabić na patyczki formując szaszłyki a następnie obtoczyć je w sezamie.

Krok 8: Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Krok 9: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć szaszłyki z każdej strony na mocnym ogniu.

Krok 10: Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie mięso powinno być gotowe, w środku miękkie i soczyste.

Krok 11: Szaszłyki wyjąć z pieca i natychmiast podawać z przygotowanym dipem.

 
 

Nie polecam wykonania tych szaszłyków na grillu metodą bezpośrednią (czyli nad żarem), bardzo łatwo spalić sezam i w efekcie zamiast podnieść walory smakowe, uzyskamy gorzki posmak mięsa. Można za to przygotować szaszłyki bez "panierki" natomiast gotowe, grillowane mięso posypać sezamem uprażonym wcześniej na patelni.

Zobacz również

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym...

Przygotowanie: Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy olej sezamowy i mieszamy z przyprawą „5...

Krucha wędlina domowej roboty

Krucha wędlina domowej roboty

Przygotowanie:   Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz saletry i mięsa) wrzucamy do garnka z...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-05-22 15:36:06

ok

Twój komentarz
Ocena