Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Mięso i drób

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Pierogi to niezbyt skomplikowana potrawa. Dlatego też postanowiłem urozmaicić troszkę to tradycyjne danie i stworzyłem połączenie grillowanego kurczaka z młodą szałwią. Na pewno wielu zastanawia nad smakiem takich właśnie pierogów – moim zdaniem są fantastyczne.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- ugotowane udka z kurczaka
- pęczek świeżej szałwii
- pół kostki masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Udko z kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i podsmażamy je na maśle. Następnie płuczemy i kroimy szałwię. Po pokrojeniu dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Krok 2: Na stolnicę wysypujemy mąkę i z dodatkiem wody, soli oraz oliwy i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i kroimy w kwadraty.

Krok 3: Na kawałek ciasta nakładamy mięsny farsz i sklejamy brzegi.

Krok 4: Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch.

Krok 5: Ugotowane pierogi polewamy roztopionym masłem.


 

Przepis bardzo prosty i zarazem bardzo smaczny. Połączenie kurczaka i szałwii zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Polecam wam gorąco. 

Zobacz również

Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon

Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą...

Przygotowanie: Krok 1: Do moździerza wrzucamy czosnek, kmin, natkę pietruszki, sól i pieprz....

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Przygotowanie:   Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1...
Komentarze (1)
1
stary.ygary
stary.ygary
2013-12-19 14:20:03

Zacny!

Twój komentarz
Ocena