Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią
Pierogi to niezbyt skomplikowana potrawa. Dlatego też postanowiłem urozmaicić troszkę to tradycyjne danie i stworzyłem połączenie grillowanego kurczaka z młodą szałwią. Na pewno wielu zastanawia nad smakiem takich właśnie pierogów – moim zdaniem są fantastyczne.
Przygotowanie:
Krok 1: Udko z kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i podsmażamy je na maśle. Następnie płuczemy i kroimy szałwię. Po pokrojeniu dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.
Krok 2: Na stolnicę wysypujemy mąkę i z dodatkiem wody, soli oraz oliwy i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i kroimy w kwadraty.
Krok 3: Na kawałek ciasta nakładamy mięsny farsz i sklejamy brzegi.
Krok 4: Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 5: Ugotowane pierogi polewamy roztopionym masłem.
Przepis bardzo prosty i zarazem bardzo smaczny. Połączenie kurczaka i szałwii zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Polecam wam gorąco.
Zacny!