Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach...

Przepisy

Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach aromatyzowany calvadosem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Lato powoli się kończy... powoli wchodzimy w jesienne aromaty... korzenne i rozgrzewające, takie jak cynamon, anyż gwiaździsty, imbir. Kurczak w jabłkach i pomarańczach to jedeno z moich ulubionych dań na jesienną szarugę. Zapach unoszący się w całym domu jest obłędny, spróbujcie sami.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 1 kurczak
- 2 kg winnych jabłek
- 4 pomarańcze
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 50ml Calvadosu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2-3 anyżu gwieździstego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Następnie doprawić solą oraz pieprzem wewnątrz i zewnątrz.

Krok 2: Obsmażyć go mocno z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.

Krok 3: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.

Krok 4: Pomarańcze wyfiletować. Ściąć nożem skórkę, wraz z białą błonką, a następnie wyciąć nożem cząstki pomarańczy.

Krok 5: Jabłka wymieszać z pomarańczami, dodać cukier i przyprawy. Wypełnić kurczaka połową jabłek i umieścić w brytfance.

Krok 6: Resztę owoców położyć wokół mięsa. Zapiekać około 2 godziny w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu mieszając jabłka i przewracając mięso na drugą stronę. Kurczak będzie miał piękny złoty kolor, a jabłka w brytfance powinny się lekko skarmelizować.

Krok 7: Na około 30 minut przed zakończeniem pieczenia, polać kurczaka Calvadosem.

 

Jeżeli mamy ochotę przygotować kurczaka w mniejszych kawałkach, możemy zrobić to bez problemu na patelni. Sposób przygotowania jest podobny. Kurczaka doprawiamy i obsmażamy mocno na patelni, dodajemy jabłka i dusimy pod przykryciem. Po dodaniu calvadosu odkrywamy, aby odparował się alkohol.

Zobacz również

Hot dog z warzywami i sosem musztardowo-miodowym

Hot dog z warzywami i sosem musztardowo-miodowym

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę kroimy w piórka i szklimy z dodatkiem soli na maśle. Krok 2:...

Kasza kus kus

Kasza kus kus

Przygotowanie:   Krok 1: Pomidory kroję na „ósemki", obieram ze skórki w sposób taki jak...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena