Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach aromatyzowany calvadosem
Lato powoli się kończy... powoli wchodzimy w jesienne aromaty... korzenne i rozgrzewające, takie jak cynamon, anyż gwiaździsty, imbir. Kurczak w jabłkach i pomarańczach to jedeno z moich ulubionych dań na jesienną szarugę. Zapach unoszący się w całym domu jest obłędny, spróbujcie sami.
Przygotowanie:
Krok 1: Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Następnie doprawić solą oraz pieprzem wewnątrz i zewnątrz.
Krok 2: Obsmażyć go mocno z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
Krok 3: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Krok 4: Pomarańcze wyfiletować. Ściąć nożem skórkę, wraz z białą błonką, a następnie wyciąć nożem cząstki pomarańczy.
Krok 5: Jabłka wymieszać z pomarańczami, dodać cukier i przyprawy. Wypełnić kurczaka połową jabłek i umieścić w brytfance.
Krok 6: Resztę owoców położyć wokół mięsa. Zapiekać około 2 godziny w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu mieszając jabłka i przewracając mięso na drugą stronę. Kurczak będzie miał piękny złoty kolor, a jabłka w brytfance powinny się lekko skarmelizować.
Krok 7: Na około 30 minut przed zakończeniem pieczenia, polać kurczaka Calvadosem.
Jeżeli mamy ochotę przygotować kurczaka w mniejszych kawałkach, możemy zrobić to bez problemu na patelni. Sposób przygotowania jest podobny. Kurczaka doprawiamy i obsmażamy mocno na patelni, dodajemy jabłka i dusimy pod przykryciem. Po dodaniu calvadosu odkrywamy, aby odparował się alkohol.