Placki ziemniaczane z kurczakiem w jogurcie, cytrynie i curry
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań, często goszczących w naszych domach. Podajemy je zazwyczaj z twarogiem lub śmietaną. Postanowiłam jednak poeksperymentować i przedstawić nową odsłonę tej potrawy. Wersja curry zaspokoi największych obżarciuchów. Ku mojemu zaskoczeniu już dwa placuszki dały sytość mojemu największemu łakomczuchowi.
Przygotowanie:
Krok 1: Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i wycinamy wszystkie błony.
Krok 2: Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, np. 2 cm kostkę i obtaczamy w śmietanie, curry, pieprzu cayenne, imbirze, soku z cytryny i szczypcie soli. Odstawiamy na 30 min.
Krok 3: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na grubym oczku, solimy i odcedzamy z nadmiaru wody.
Krok 4: Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy dokładnie. Na rozgrzaną patelnię kładziemy cienkie placuszki z ziemniaków, smażymy z dwóch stron, aż się porządnie zarumienią. Wyciągamy na papierowy ręcznik by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5: Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka w śmietanie.
Krok 6: Placuszki podajemy z usmażonym kurczakiem.
Ostrość możecie dawkować ilością dodanego pieprzu cayenne.
Znakomite!
O bardzo mi sie podoba - tradycja w nowym wydaniu! :d
O tak, to danie posmakuje każdemu
PoEzJa smaku!