Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Placki ziemniaczane z kurczakiem w jogurcie,...

Mięso i drób


Placki ziemniaczane z kurczakiem w jogurcie, cytrynie i curry

Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań, często goszczących w naszych domach. Podajemy je zazwyczaj z twarogiem lub śmietaną. Postanowiłam jednak poeksperymentować i przedstawić nową odsłonę tej potrawy. Wersja curry zaspokoi największych obżarciuchów. Ku mojemu zaskoczeniu już dwa placuszki dały sytość mojemu największemu łakomczuchowi.


Przygotowanie:

Krok 1: Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i wycinamy wszystkie błony.

Krok 2: Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, np. 2 cm kostkę i obtaczamy w śmietanie, curry, pieprzu cayenne, imbirze, soku z cytryny i szczypcie soli. Odstawiamy na 30 min.

Krok 3: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na grubym oczku, solimy i odcedzamy z nadmiaru wody.

Krok 4: Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy dokładnie. Na rozgrzaną patelnię kładziemy cienkie placuszki z ziemniaków, smażymy z dwóch stron, aż się porządnie zarumienią. Wyciągamy na papierowy ręcznik by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Krok 5: Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka w śmietanie.

Krok 6: Placuszki podajemy z usmażonym kurczakiem.



Ostrość możecie dawkować ilością dodanego pieprzu cayenne. 

Komentarze


3.00/5 4 4
5

Znakomite!


2

O bardzo mi sie podoba - tradycja w nowym wydaniu! :d


3

O tak, to danie posmakuje każdemu


2

PoEzJa smaku!

Zobacz również


Drobiowe roladki z sosem żurawinowym


Będąc na kulinarnych warsztatach w Krakowie, które prowadził Charles z...

Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną


Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego...

Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami


Aligot to potrawa a właściwie dodatek do głównego dania pochodzący z Francji....