Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i...

Przepisy

Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i marchwi

Ulubione1
Trudność

Muszę się przyznać, że miał to być indyk lecz dostawca mięsa zawiódł, no ale nie żałuję bo udało się skomponować coś całkiem przyjaznego dla podniebienia. Bardzo lubię akcent pikanterii w każdym daniu, dlatego i tutaj pozwoliłem sobie trochę podrażnić zmysły ostrym smakiem, tym razem w roli „żyletki" – suszone peperoncino.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 piersi z kurczaka (alternatywnie filet z indyka)
- kilka szalotek
- 1 duża marchew
- 2 łyżki masła
- kilka suszonych papryczek peperoncino
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- szczypta suszonego tymianku
- oliwa
- sól i pieprz

Przygotowanie:


Krok 1: Szalotki obieramy, kroimy na pół i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy, aż się zarumienią. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, skrojoną w słupki marchew, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem i smażymy przez 1-2 minuty na dużym ogniu.

Krok 2: Gdy cebula i marchew lekko zmiękną dodajemy miód i ocet balsamiczny, następnie podgrzewamy ciągle mieszając, aby lekko zredukować płyn. Po chwili zdejmujemy z ognia i zabieramy się za mięso.

Krok 3: Piersi z kurczaka lekko solimy i nacieramy drobno pokruszonymi papryczkami peperoncino, następnie smażymy ze wszystkich stron na maśle z dodatkiem oliwy aż się zarumieni. Przesmażone piersi z kurczaka przekładamy do wcześniej przygotowanej konfitury i dusimy na małym ogniu ok 40-45 minut aż kurczak zrobi się kruchy.



Najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami, można podawać też z kuskusem, lub innymi dodatkami wedle uznania. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z peperoncino, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią ostre dania.

Zobacz również

Mrożony krem cappuccino z Baileys'em na korzennych ciasteczkach

Mrożony krem cappuccino z Baileys'em na...

Przygotowanie: Krok 1: Zagotować wodę, zmniejszyć ogień i poczekać, aż przestanie się...

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Przygotowanie: Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz mięsa) wymieszać w misce. Krok 2:...
Komentarze (2)
2
Gość
koszernaanna
2014-03-20 12:21:14

hehe zgadzam się - konfitura fantastico!

kapitan
kapitan
2014-03-19 16:31:11

konfitura z szalotek i marchwi? Szalooony! Arrrr!

Twój komentarz
Ocena