Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i...

Przepisy


Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i marchwi

Muszę się przyznać, że miał to być indyk lecz dostawca mięsa zawiódł, no ale nie żałuję bo udało się skomponować coś całkiem przyjaznego dla podniebienia. Bardzo lubię akcent pikanterii w każdym daniu, dlatego i tutaj pozwoliłem sobie trochę podrażnić zmysły ostrym smakiem, tym razem w roli „żyletki" – suszone peperoncino.


Przygotowanie:


Krok 1: Szalotki obieramy, kroimy na pół i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy, aż się zarumienią. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, skrojoną w słupki marchew, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem i smażymy przez 1-2 minuty na dużym ogniu.

Krok 2: Gdy cebula i marchew lekko zmiękną dodajemy miód i ocet balsamiczny, następnie podgrzewamy ciągle mieszając, aby lekko zredukować płyn. Po chwili zdejmujemy z ognia i zabieramy się za mięso.

Krok 3: Piersi z kurczaka lekko solimy i nacieramy drobno pokruszonymi papryczkami peperoncino, następnie smażymy ze wszystkich stron na maśle z dodatkiem oliwy aż się zarumieni. Przesmażone piersi z kurczaka przekładamy do wcześniej przygotowanej konfitury i dusimy na małym ogniu ok 40-45 minut aż kurczak zrobi się kruchy.



Najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami, można podawać też z kuskusem, lub innymi dodatkami wedle uznania. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z peperoncino, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią ostre dania.

Komentarze


2.50/5 2 2
4

konfitura z szalotek i marchwi? Szalooony! Arrrr!


1

hehe zgadzam się - konfitura fantastico!

Zobacz również


Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach


Jeśli macie możliwość zakupu lub otrzymania w prezencie od kogoś z rodziny czy...

Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami


Aligot to potrawa a właściwie dodatek do głównego dania pochodzący z Francji....

Udka z kurczaka z kuskusem


Kurczak często gości na naszych stołach podczas wspólnych obiadów. Z kolei często...