Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Makaron razowy z tofu i pieczonym bakłażanem

Makarony

Makaron razowy z tofu i pieczonym bakłażanem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Do tej pory rzadko sięgałam po Tofu. Namówiona przez znajomego do użycia go w przepisie, poddałam się i od dziś na pewno nie raz wykorzystam ten składnik. Tofu jest coraz łatwiej dostępny, więc nie ma co się przejmować stratą czasu na szukanie go po półkach sklepowych. Spróbujcie, to produkt nie tylko dla wegetarian.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:


- 300g makaronu razowego
- bakłażan
- pomidory w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 200g tofu
- garść rucoli
- pieprz cayenne
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól

Przygotowanie:

Krok 1: Bakłażana kroimy w długie pasma, posypujemy solą i odstawiamy na sitko na około 30 min.

Krok 2: W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Krok 3: Bakłażan smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem cayenne, całość wrzucamy do piekarnika na opcję grill na około 15-20 minut.

Krok 4: Upieczonego bakłażana podgrzewamy na patelni z pomidorami, posiekanym czosnkiem, cukrem i pokrojonym w kostkę tofu.

Krok 5: Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z bakłażanem, a do tego dodajemy rucolę.

Krok 6: Ściągamy z ognia i delektujemy się smakiem.



Jeśli nie dacie się namówić na tofu, zamieńcie go na ser feta. 

Zobacz również

Pistou szpinakowe

Pistou szpinakowe

Przygotowanie:   Krok 1: Gotujemy makaron al dente, a w tym czasie kroimy szpinak lub...

Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym winem

Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym...

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę pokroić w kostkę o bokach około 5mm, natomiast papryczkę w...
Komentarze (4)
4
ok
ok
2013-11-07 14:17:46

ok.

moje.gotowanie
moje.gotowanie
2013-11-07 12:50:16

za to ten przepis prezentuje sie zmakowicie! :D;):P

Gość
komentarzemaxa
2013-11-06 13:13:05

A dla mnie bomba!

Gość
magdalena
2013-11-04 14:35:17

za tofu nie przepadam, feta na ciepło tez nie zabardzo, ale przepis sam w sobie ok

Twój komentarz
Ocena