Makaron razowy z tofu i pieczonym bakłażanem
Do tej pory rzadko sięgałam po Tofu. Namówiona przez znajomego do użycia go w przepisie, poddałam się i od dziś na pewno nie raz wykorzystam ten składnik. Tofu jest coraz łatwiej dostępny, więc nie ma co się przejmować stratą czasu na szukanie go po półkach sklepowych. Spróbujcie, to produkt nie tylko dla wegetarian.
Przygotowanie:
Krok 1: Bakłażana kroimy w długie pasma, posypujemy solą i odstawiamy na sitko na około 30 min.
Krok 2: W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Krok 3: Bakłażan smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem cayenne, całość wrzucamy do piekarnika na opcję grill na około 15-20 minut.
Krok 4: Upieczonego bakłażana podgrzewamy na patelni z pomidorami, posiekanym czosnkiem, cukrem i pokrojonym w kostkę tofu.
Krok 5: Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z bakłażanem, a do tego dodajemy rucolę.
Krok 6: Ściągamy z ognia i delektujemy się smakiem.
Jeśli nie dacie się namówić na tofu, zamieńcie go na ser feta.
za tofu nie przepadam, feta na ciepło tez nie zabardzo, ale przepis sam w sobie ok
A dla mnie bomba!
za to ten przepis prezentuje sie zmakowicie! :D;):P
ok.