Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Gnocchi ze smażonym bakłażanem i serem Pecorino...

Przepisy

Gnocchi ze smażonym bakłażanem i serem Pecorino Romano

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Gnocchi smakują praktycznie z każdym sosem. Ważne jest to, aby nie były gumowe. To nie są kluski śląskie. Ten rodzaj makaronu robimy z mączystych gorących, dopiero co ugotowanych ziemniaków. Pamiętam wskazówkę od Davide Scabin... "ziemniaki muszą parować... to własnie para z wody wiąże mąkę... a ilość mąki? Na oko... zależy od ziemniaków... tyle żeby wystarczyło by stworzyć ciasto, z którego można ulepic qnocchi".

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki dla 4 osób:

 

Na gnocchi:
- 400g mączystych ziemniaków
- 100-125g mąki (w zależności od odmiany ziemniaków)
- 1 jajo
- sól

 

Na sos:
- 1 duży bakłażan
- 500g świeżych mięsistych pomidorów
- garść świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 100g sera Pecorino Romano
- oliwa extravergine z oliwek

Przygotowanie:
 

Krok 1: Bakłażany kroić w kostkę i posolić gruboziarnistą solą. Odstawiamy na 30 minut. Opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem.

Krok 2: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Kiedy są jeszcze gorące obrać je ze skórki. Przecisnąć je przez praskę i wyłożyć na stolnicę.

Krok 3: Wymieszać dokładnie z mąką oraz odrobiną soli, wbić jajo i wyrabiamy na gładką masę. Jeżeli ciasto wciąż klei się do rąk, należy podsypać delikatnie mąką. Im więcej mąki tym twardsze gnocchi. W prawdzie łatwiej pracuje się z ciastem, ale efekt końcowy nie będzie zadowalający.

Krok 4: Uformować z ciasta ruloniki o grubości około 1 cm, następnie kroić nożem na kluseczki o długości około 2-2,5cm. Jeżeli nie posiadamy specjalnego przyrządu do gnocchi, używać widelca. Każdą kluseczkę przetoczyć po zębach widelca formując charakterystyczne dla gnocchi prążki.

Krok 5: Gotowy makaron najlepiej pozostawić do "odpoczęcia" na około 10-15 minut.

Krok 6: Bakłażany skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Należy robić to szybko, aby zużyć jak najmniej oliwy, bo bakłażany zachowują się jak gąbka. Smażyć z obu stron na patelni, aby nabrały złotego koloru.

Krok 7: Czosnek pokroić w drobną w kostkę, lub przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Jak tylko zacznie się złocić, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki i dusić przez około 5 minut.

Krok 8: Dodać obsmażone wcześniej bakłażany i posiekany świeży tymianek.

Krok 9: Gnocchi wrzucić na gorącą osoloną wodę. Odcedzić jak tylko wypłyną i dodać do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie wymieszać.

Krok 10: Posypać grubo startym serem Pecorino Romano.

 

W alternatywie dla świeżych pomidorów można użyć gotowej passaty pomidorowej. Jeżeli nie mamy natomiast świeżych ziół, a używamy suszonych, należy dodać je do sosu wraz z pomidorami, aby zdążyły uwolnić aromat.

Zobacz również

Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami z baby szpinakiem i chili z cytrynową nutą

Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi...

Przygotowanie: Krok 1: Z mąki i jajek wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na...

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną...

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Krok 2: Mąkę wymieszać z dwoma...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-04-10 16:08:12

ok

Twój komentarz
Ocena