Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Makarony Spaghetti z kiełbasą i dżemem żurawinowym

Makarony


Spaghetti z kiełbasą i dżemem żurawinowym

Żurawina jest teraz coraz chętniej dodawana do słonych przekąsek. Warto więc mieć słoiczek dżemu z żurawiny własnej roboty, który przyda się nie tylko do naleśników, ale także i do makaronów. Z dodatkiem sporej ilości czarnego pieprzu daje cudowny efekt w postaci sytego obiadu.


Przygotowanie dżemu:

 

Krok 1: Żurawinę zalewamy wodą i sokiem z cytryny i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż owoce spęcznieją, a woda wyparuje.

 

Krok 2: Masę z żurawiny blendujemy i odstawiamy do słoiczka.

 

 

Przygotowanie makaronu:

 

Krok 1: Na rozpuszczonym maśle smażymy piórka cebuli, posypujemy ją szczyptą soli.

 

Krok 2: Kiełbasę kroimy drobno i dodajemy do cebuli, wszystko smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 min.

 

Krok 3: Dodajemy dżem żurawinowy i wodę, smażymy do momentu aż wyparuje woda.

 

Krok 4: We wrzącej, osolonej wodzie, gotujemy makaron al. dente.

 

Krok 5: Jak cebula będzie miękka, dodajemy makaron, na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

 

 

 

Jeśli nie chcecie przygotowywać swojego dżemu, można posilić się gotowym, zakupionym w sklepie.

Komentarze


5.00/5 1 1
5

kurcze nie robiłem tego połączenia muszę koniecznie zrobić

Zobacz również


Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem


Sylwester to dzień, w którym zaskakujemy wszystkich smakiem, aromatem i wyglądem...

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem pełnoziarnistym


Często w zasięgu naszej ręki znajdują się składniki, o których zupełnie...

Makaron razowy z tofu i pieczonym bakłażanem


Do tej pory rzadko sięgałam po Tofu. Namówiona przez znajomego do użycia go w...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności