Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Spaghetti z kiełbasą i dżemem żurawinowym

Makarony

Spaghetti z kiełbasą i dżemem żurawinowym

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Żurawina jest teraz coraz chętniej dodawana do słonych przekąsek. Warto więc mieć słoiczek dżemu z żurawiny własnej roboty, który przyda się nie tylko do naleśników, ale także i do makaronów. Z dodatkiem sporej ilości czarnego pieprzu daje cudowny efekt w postaci sytego obiadu.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na jeden słoik dżemu:

- szklanka suszonej żurawiny

- szklanka wody

- sok z jednej cytryny

 

Składniki na makaron dla 2 osób:

- 300g makaronu spaghetti

- 2 łyżki dżemu żurawinowego

- 100g kiełbasy, ja wybrałam suchą krakowską

- cebula

- łyżka masła

- 1/3 szklanki wody

- sól

- pieprz

- koperek

Przygotowanie dżemu:

 

Krok 1: Żurawinę zalewamy wodą i sokiem z cytryny i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż owoce spęcznieją, a woda wyparuje.

 

Krok 2: Masę z żurawiny blendujemy i odstawiamy do słoiczka.

 

 

Przygotowanie makaronu:

 

Krok 1: Na rozpuszczonym maśle smażymy piórka cebuli, posypujemy ją szczyptą soli.

 

Krok 2: Kiełbasę kroimy drobno i dodajemy do cebuli, wszystko smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 min.

 

Krok 3: Dodajemy dżem żurawinowy i wodę, smażymy do momentu aż wyparuje woda.

 

Krok 4: We wrzącej, osolonej wodzie, gotujemy makaron al. dente.

 

Krok 5: Jak cebula będzie miękka, dodajemy makaron, na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

 

 

 

Jeśli nie chcecie przygotowywać swojego dżemu, można posilić się gotowym, zakupionym w sklepie.

Zobacz również

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami...

Przygotowanie: Krok 1: Do mąki dodajemy jajko, oliwę, sól, wodę (wody w takiej ilości, żeby...

Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem

Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem

Przygotowanie:   Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu rybnego oraz 2...
Komentarze (1)
1
Gość
Andrzej
2014-01-28 17:52:34

kurcze nie robiłem tego połączenia muszę koniecznie zrobić

Twój komentarz
Ocena