Spaghetti z kiełbasą i dżemem żurawinowym
Żurawina jest teraz coraz chętniej dodawana do słonych przekąsek. Warto więc mieć słoiczek dżemu z żurawiny własnej roboty, który przyda się nie tylko do naleśników, ale także i do makaronów. Z dodatkiem sporej ilości czarnego pieprzu daje cudowny efekt w postaci sytego obiadu.
Przygotowanie dżemu:
Krok 1: Żurawinę zalewamy wodą i sokiem z cytryny i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż owoce spęcznieją, a woda wyparuje.
Krok 2: Masę z żurawiny blendujemy i odstawiamy do słoiczka.
Przygotowanie makaronu:
Krok 1: Na rozpuszczonym maśle smażymy piórka cebuli, posypujemy ją szczyptą soli.
Krok 2: Kiełbasę kroimy drobno i dodajemy do cebuli, wszystko smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 min.
Krok 3: Dodajemy dżem żurawinowy i wodę, smażymy do momentu aż wyparuje woda.
Krok 4: We wrzącej, osolonej wodzie, gotujemy makaron al. dente.
Krok 5: Jak cebula będzie miękka, dodajemy makaron, na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Jeśli nie chcecie przygotowywać swojego dżemu, można posilić się gotowym, zakupionym w sklepie.
kurcze nie robiłem tego połączenia muszę koniecznie zrobić