Pasta w sosie serowym na winie, z orzechami laskowymi
Zapowiadał mi się wieczór z winem, które miałam również przemycić do posiłków. Tym razem postawiłam na prostotę i intensywność. Celowo wybrałam polski ser, żeby udowodnić że nie świat stoi na samym parmezanie. Resztkę białego, cudownie wytrawnego wina wypiliśmy do smaku.
Przygotowanie:
Krok 1: Zagotowujemy makaron al dente w osolonej wodzie (nie dodajemy tłuszczu, wystarczy stale gotująca się woda, aby makaron się nie przykleił do ścianek garnka)
Krok 2: Pokrojony czosnek w drobną kostkę zarumieniamy na patelni z masłem
Krok 3: Dodajemy śmietankę i kawałki sera. Trzymamy na ogniu aż ser się rozpuści.
Krok 4: Jak ser się rozpuści dodajemy wino i trzymamy na średnim ogniu do momentu aż wino wyparuje, zostanie sam aromat (nie czuje się alkoholu, wyczuwalny jest sam zapach wina)
Krok 5: Dodajemy sporo pieprzu czarnego i makaron do sosu.
Krok 6: Orzechy wrzucamy do woreczka lub torebki papierowej i zgniatamy je tłuczkiem lub poprzez uderzanie o kant stołu. Posypujemy makaron orzechami
Pamiętajcie żeby dodawać zawsze ugotowany makaron do sosu, a nie sos do makaronu. Dzięki temu smaki się dokładnie i pięknie przegryzą. Podajcie makaron bezpośrednio po przygotowaniu
Znalazłem przepis idealny na piątkowe popołudnie!
ciekawe połączenie smaków!
smaaaaaaaakowitości