Pasta słonecznikowa z makaronem
To pasta nie tylko do makaronów, ale także do kanapek.
Delikatnie sprawia wrażenie kolejnej wariacji na temat pesto. Wymaga tylko 2 głównych składników, więc smak, czas i cena idealnie ze sobą współgrają:)
Użyłam pełnoziarnistego tagliatelle, ale pasta będzie smakowała równie dobrze z każdym innym makaronem.
Przygotowanie:
Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Korzystając z chwili czasu blendujemy słonecznik, sos pomidorowy oraz czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2: Tak przygotowaną pastę mieszamy z ugotowanym makaronem.
Do gotowania makaronu nie dodawajcie do wody oleju, ani innego tłuszczu. Żeby makaron się nie przykleił, wystarczy osolona i ciągle bulgająca woda.
Wiele potraw i różnych połączeń smaku próbowałem ale to niestety nie jest dla mnie smakiem, który bym polubił. Może bez słonecznika byłoby to lepsze. Muszę wypróbować.
Robiłam tą pastę ze słonecznikiem i makaronem kilkakrotnie i za każdym razem próbowałam coś modyfikować. Ale jednak po wielu próbach ten przepis nie jest takim, który mógłby zagościć w moim menu.
uuu jakie pyszności