Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Pasta słonecznikowa z makaronem

Makarony

Pasta słonecznikowa z makaronem

Ulubione1
Trudność

To pasta nie tylko do makaronów, ale także do kanapek.
Delikatnie sprawia wrażenie kolejnej wariacji na temat pesto. Wymaga tylko 2 głównych składników, więc smak, czas i cena idealnie ze sobą współgrają:)
Użyłam pełnoziarnistego tagliatelle, ale pasta będzie smakowała równie dobrze z każdym innym makaronem.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 100g słonecznika łuskanego
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- makaron
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Przygotowanie: 

Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Korzystając z chwili czasu blendujemy słonecznik, sos pomidorowy oraz czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2: Tak przygotowaną pastę mieszamy z ugotowanym makaronem.


Do gotowania makaronu nie dodawajcie do wody oleju, ani innego tłuszczu. Żeby makaron się nie przykleił, wystarczy osolona i ciągle bulgająca woda.
 

Zobacz również

Zapiekany makaron fusilli  z warzywami, mięsem i peperoncino

Zapiekany makaron fusilli z warzywami, mięsem i...

Przygotowanie: Krok 1: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku...

Makaron z bakłażana na kindziuku, z serem feta

Makaron z bakłażana na kindziuku, z serem feta

Przygotowanie: Krok 1: Na talerzu rozkładamy plastry kindziuka. Krok 2: Bakłażan kroimy w...
Komentarze (3)
3
Gość
Andrzej
2014-01-28 17:54:38

uuu jakie pyszności

myszka
myszka
2013-07-17 15:32:00

Robiłam tą pastę ze słonecznikiem i makaronem kilkakrotnie i za każdym razem próbowałam coś modyfikować. Ale jednak po wielu próbach ten przepis nie jest takim, który mógłby zagościć w moim menu.

jacekgacek
jacekgacek
2013-07-16 13:31:06

Wiele potraw i różnych połączeń smaku próbowałem ale to niestety nie jest dla mnie smakiem, który bym polubił. Może bez słonecznika byłoby to lepsze. Muszę wypróbować.

Twój komentarz
Ocena