Spaghetti z pesto z pistacji i rukoli
Pesto kojarzy się z głównie z pesto na bazie bazylii, czyli tym pochodzącym z Genui. Jego nazwa pochodzi od słowa "pestare" czyli miażdżyć, ugniatać, rozgniatać. Klasyczne pesto obowiązkowo robione jest w moździerzu i wbrew pozorom, nie zawsze jest na bazie bazylii i orzeszków pinoli...dziś jednak pozwalam Wam zrobić pesto w blenderze, oczywiście wszyscy chętni mogą przetrzeć z kurzu moździerz, włączyć włoską muzykę i przez chwilę poczuć się jak na wakacjach nad Adriatykiem...
Przygotowanie:
Krok 1: Do blendera włożyć pistacje, rukolę, starty ser, bazylię oraz czosnek.
Krok 2: Miksować na dość gładko.
Krok 3: Powoli dodawać oliwę ciągle miksując, aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego sosu.
Krok 4: Zetrzeć do pesto skórkę z limonki oraz wycisnąć z niej sok.
Krok 5: Dodać posiekaną drobno papryczkę chili.
Krok 6: Doprawić solą i pieprzem (należy uważać z solą, ponieważ zarówno pistacje jak i ser są słone).
Krok 7: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem.
Pesto może być bazą wspaniałego sosu. Wystarczy dodać kilka łyżek do śmietany kremówki i zagotować. Z tak powstałym sosem można podawać makaron, mięsa lub ryby. Możemy dowolnie sterować intensywnością sosu za pomocą ilości dodanego pesto.
ok