Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie...

Przepisy

Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z wędzonym łososiem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 10 min

Najbardziej popularną formą cukinii jest leczo. Jesteśmy przyzywyczajeni do gotowania jej do miękkości, ale nie wszyscy wiedzą, że smakuje wyśmienicie na surowo. Potrzebujemy do tego celu młodej cukinii (bez gniazd nasiennych z dużymi pestkami).

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 2 młode cunikie
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- garść kolendry
- 1 mały ząbek czosnku
- oliwa z oliwek extravergine
-150g łososia wędzonego
- 1 cebula dymka
- 20 pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Cukinie umyć, osuszyć i pociąć w cieniutkie podłużne paseczki.

Krok 2: Oliwę (około 50ml) wymieszać z sokiem z limonki i otartartą skórką z połowy, drobno posiekanym chili przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną kolendrą.

Krok 3: Oliwę wymieszać z cukinią i odstawić.

Krok 4: Pomidorki pociąć na 4 części, dymkę pokroić na cieniutkie plasterki.

Krok 5: Resztę warzyw dodać do sałaty i wymieszać.

Krok 6: Doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 7: Płatki łososia położyć na sałacie lub obok na półmisku.


 

Cukinię można również pokroić na krajalnicy domowej lub obierakiem do warzyw. Bardzo ważne jest to, aby plasterki były bardzo cienkie, wręcz przezroczyste. Uzyskanie tego efektu nożem jest bardzo trudne.

 

Zobacz również

Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i konfiturą ze śliwki

Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i...

Przygotowanie:   Krok 1: Filety myjemy i nacinamy delikatnie skórkę na krzyż, solimy i...

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Przygotowanie: Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz mięsa) wymieszać w misce. Krok 2:...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena