Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z wędzonym łososiem
Najbardziej popularną formą cukinii jest leczo. Jesteśmy przyzywyczajeni do gotowania jej do miękkości, ale nie wszyscy wiedzą, że smakuje wyśmienicie na surowo. Potrzebujemy do tego celu młodej cukinii (bez gniazd nasiennych z dużymi pestkami).
Przygotowanie:
Krok 1: Cukinie umyć, osuszyć i pociąć w cieniutkie podłużne paseczki.
Krok 2: Oliwę (około 50ml) wymieszać z sokiem z limonki i otartartą skórką z połowy, drobno posiekanym chili przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną kolendrą.
Krok 3: Oliwę wymieszać z cukinią i odstawić.
Krok 4: Pomidorki pociąć na 4 części, dymkę pokroić na cieniutkie plasterki.
Krok 5: Resztę warzyw dodać do sałaty i wymieszać.
Krok 6: Doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 7: Płatki łososia położyć na sałacie lub obok na półmisku.
Cukinię można również pokroić na krajalnicy domowej lub obierakiem do warzyw. Bardzo ważne jest to, aby plasterki były bardzo cienkie, wręcz przezroczyste. Uzyskanie tego efektu nożem jest bardzo trudne.