Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku
Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po całym ciele. Wówczas wyzwalają się wszystkie zmysły, dzięki którym mogę stworzyć coś naprawdę wyszukanego i niepowtarzalnego, zgodnie z harmonią i równowagą smaku. Dzisiaj zapraszam wszystkich na orzeźwiającą sałatkę z mocno owocowym akcentem.
Przygotowanie:
Krok 1: Oliwki owijamy w plastry boczku i wkładamy do piekarnika 200 st./20 min.
Krok 2: Na patelnię wrzucamy masło, następnie wsypujemy cukier, dodajemy miód i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie na rozgrzanej masie układamy gruszkę skrojoną w półplastry, smażymy na większym ogniu do momentu zarumienienia się gruszki.
Krok 3: Na pozostały po gruszce karmel wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy musztardę i podgrzewamy do momentu odparowania cieczy, aż sos zrobi się gęsty.
Krok 4: Na talerzu układamy kolejno sałatę, którą lekko solimy przed kolejnym składnikiem, ser LAZUR, karmelizowaną gruszkę, pomidorki koktajlowe i na koniec ciepłe rulony z boczku i czarnych oliwek, całość polewamy sosem z pomarańczy i musztardy.
Należy pamiętać, aby nie przypalić gruszki podczas karmelizowania, ponieważ smak stanie się gorzki i niezbyt przyjemny.