Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Sałatki / Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z...

Sałatki

Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku

Ulubione1
Trudność

Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po całym ciele. Wówczas wyzwalają się wszystkie zmysły, dzięki którym mogę stworzyć coś naprawdę wyszukanego i niepowtarzalnego, zgodnie z harmonią i równowagą smaku. Dzisiaj zapraszam wszystkich na orzeźwiającą sałatkę z mocno owocowym akcentem.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na porcje dla 2 osób:

 

- mix sałat,
- 10 plastrów boczku,
- 10 czarnych oliwek,
- 100 g sera pleśniowego LAZUR,
- 1 gruszka,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- sok z 1 pomarańczy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka musztardy
- 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1: Oliwki owijamy w plastry boczku i wkładamy do piekarnika 200 st./20 min.
 

Krok 2: Na patelnię wrzucamy masło, następnie wsypujemy cukier, dodajemy miód i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie na rozgrzanej masie układamy gruszkę skrojoną w półplastry, smażymy na większym ogniu do momentu zarumienienia się gruszki.
 

Krok 3: Na pozostały po gruszce karmel wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy musztardę i podgrzewamy do momentu odparowania cieczy, aż sos zrobi się gęsty.
 

Krok 4: Na talerzu układamy kolejno sałatę, którą lekko solimy przed kolejnym składnikiem, ser LAZUR, karmelizowaną gruszkę, pomidorki koktajlowe i na koniec ciepłe rulony z boczku i czarnych oliwek, całość polewamy sosem z pomarańczy i musztardy.



Należy pamiętać, aby nie przypalić gruszki podczas karmelizowania, ponieważ smak stanie się gorzki i niezbyt przyjemny. 

Zobacz również

Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim

Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim

Przygotowanie: Krok 1: Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić. Krok 2: Czosnek niedźwiedzi...

Letnia sałatka z dressingiem z aronii

Letnia sałatka z dressingiem z aronii

Przygotowanie:   Krok 1: Mięso umyć, osuszyć i pociąć w plastry o grubości 0,5cm. Krok...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena