Sałatka z pomarańczą, wędzonym łososiem i kiełkami cebuli
Szybkie i spontaniczne sałatki zazwyczaj smakują wyśmienicie. Ubogie w ilość składników, lecz nadrabiające ich jakością smaku. Wystarczy starannie dobrać niewielką ilość składników, żeby cieszyć się niezapomnianym smakiem. Idealna sałatka na zbliżające się jesienne wieczory, przy okazji za sprawą pomarańczy dostarczy naszemu organizmowi witaminy C.
Przygotowanie:
Krok 1 (sos): Do miseczki wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek sól i pieprz, całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Krok 2: Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w półplastry lub całe plastry, łososia zwijamy w małe rulony.
Krok 3: Na talerzu układamy umytą rukolę, na niej kładziemy łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na to układamy plastry pomarańczy oraz kiełki cebuli.
Krok 4: Tak przygotowaną kompozycję składników polewamy wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem i przyprawami.
Pamiętajmy, aby koniecznie użyć kiełków cebuli ze względu na ich niezastąpiony w tym przypadku smak.