Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupy Zupa krem z pieczonej cukinii z pieczonym...

Zupa krem z pieczonej cukinii z pieczonym łososiem

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Na półkach sklepowych, poza sezonem, można znaleźć małą cukinię, która nadaje się cała do gotowania. Jeżeli zaopatrzymy się w naszą polską dużą cukinię, trzeba postępować troszeczkę inaczej. Przede wszystkim należy usunąć część zawierającą nasiona i oczywiście obowiązkowo skórę.


Przygotowanie:

Krok 1: Cukinię obrać, pokroić w kostkę o boku około 2 cm, posolić i skropić oliwą.

Krok 2: Piec cukinię około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok 3: Gdy warzywa zaczną się rumienić, wyjąć je z piekarnika.

Krok 4: Pora pokrojonego cieniutko zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 5: Dodać pieczoną cukinię i zalać wszystko wywarem.

Krok 6: Gotować około 3-4 minuty, a następnie rozdrobnić mikserem na gładko.

Krok 7: Do uzyskania oczekiwanej przez nas konsystencji dodać wywar, wlać śmietanę kremówkę, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 8: Na talerzach położyć rozdrobnionego łososia wędzonego i zalać zupą.

Krok 9: Przyozdobić posiekanym koperkiem, lub innymi świeżymi ziołami.



 

Można śmiało zostawić skórę na cukinii (gdy używamy tej młodej), jednak zupa nie będzie miała już wówczas pięknego białego koloru. Można też zapiec osobno miąższ, natomiast skórki z młodej cukinii podsmażyć lekko na oliwie, doprawić i zmiksować. Można nimi udekorować wierzch zupy.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Krem z groszku z krewetkami na winie


Zielony kolor groszku zawsze działa na mnie kusząco. Mimo tego, że lepszy jest ten...

Krem brokułowy z pikantnymi różyczkami z kalafiorów


Dzisiaj rano obudził mnie dźwięk telefonu. W słuchawce usłyszałam zmartwiony głos...

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką (mortadelą)


Są takie dni, kiedy nie mam pojęcia co ugotować, a wypadałoby nie chodzić z pustym...