Zupa krem z pieczonej cukinii z pieczonym łososiem
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Na półkach sklepowych, poza sezonem, można znaleźć małą cukinię, która nadaje się cała do gotowania. Jeżeli zaopatrzymy się w naszą polską dużą cukinię, trzeba postępować troszeczkę inaczej. Przede wszystkim należy usunąć część zawierającą nasiona i oczywiście obowiązkowo skórę.
Przygotowanie:
Krok 1: Cukinię obrać, pokroić w kostkę o boku około 2 cm, posolić i skropić oliwą.
Krok 2: Piec cukinię około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 3: Gdy warzywa zaczną się rumienić, wyjąć je z piekarnika.
Krok 4: Pora pokrojonego cieniutko zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
Krok 5: Dodać pieczoną cukinię i zalać wszystko wywarem.
Krok 6: Gotować około 3-4 minuty, a następnie rozdrobnić mikserem na gładko.
Krok 7: Do uzyskania oczekiwanej przez nas konsystencji dodać wywar, wlać śmietanę kremówkę, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Krok 8: Na talerzach położyć rozdrobnionego łososia wędzonego i zalać zupą.
Krok 9: Przyozdobić posiekanym koperkiem, lub innymi świeżymi ziołami.
Można śmiało zostawić skórę na cukinii (gdy używamy tej młodej), jednak zupa nie będzie miała już wówczas pięknego białego koloru. Można też zapiec osobno miąższ, natomiast skórki z młodej cukinii podsmażyć lekko na oliwie, doprawić i zmiksować. Można nimi udekorować wierzch zupy.