Sałatka z wędzonym łososiem, bryndzą i kolbami kukurydzy
Myślę że w związku z tym, że nastała wiosna przyda się kilka ciekawych przepisów na sałatki. O tej porze roku zazwyczaj chętniej sięgamy po „trawiaste" potrawy, niż ociekające tłuszczem kotlety. Zapraszam na ciekawe połączenie wędzonego łososia z podkarpacką bryndzą.
Przygotowanie:
Krok 1: Rukolę dokładnie płuczemy i rozkładamy na talerze.
Krok 2: Na rukoli układamy kolejno poszarpanego łososia, bryndze skrojoną w kostkę, skrojone w talarki kolby kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe.
Krok 3 (sos): Do szklanki wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy drobno posiekany koper, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka minut. Po wyjęciu z lodówki polewamy sałatkę sosem i gotowe.
Łososia możemy kupić w dobrej cenie w postaci wędzonych brzuszków.