Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Sałatki / Sałatka z papryką pimento i awokado w ziołowym...

Sałatki

Sałatka z papryką pimento i awokado w ziołowym sosie z amaretto i oliwy

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Często, gdy obiad przygotowuje się dla kilku osób ciężko przewidzieć ilości np. mięsa jakie zostanie pochłonięte przez domowników. Zazwyczaj część składników zostaje i trzeba to jakoś mądrze wykorzystać, w przypadku tego przepisu pozostałe po obiedzie kotlety schabowe wykorzystałem w postaci „na zimno" do pysznej sałatki którą koniecznie musicie przygotować w domu.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- Sałata rzymska
- 1 duży kotlet schabowy w panierce (na zimno)
- 1 kulka mozarelli w zalewie
- Kilka pomidorków koktajlowych
- ½ awokado
- 1 papryka pimento
- 1 łyżka amaretto
- 5 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 (sos): Do małego naczynia wyciskamy sok z limonki, dodajemy sól i dobrze mieszamy. Następnie dolewamy amaretto i oliwę, dodajemy posiekany czosnek, miód i pieprz a także zioła prowansalskie. Całość znów bardzo starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Krok 2: Sałatą wykładamy ścianki i spód miski, na tym kolejno skrojony w paski kotlet schabowy, plastry mozarelli, pomidorki skrojone w plastry i obrane ze skórki awokado, a także oczyszczoną z pestek paprykę pimento również skrojoną w plastry.

Krok 3: Przed samym podaniem polewamy wcześniej przygotowanym sosem.



Zamiast sałaty rzymskiej możemy użyć rukoli, która również będzie bardzo dobrą podstawą naszej sałatki.

Zobacz również

Sałatka zastrzyk witamin

Sałatka zastrzyk witamin

Przygotowanie: Krok 1: Mix sałat dokładnie myjemy i osuszamy. Krok 2: Pomarańcze dokładnie...

Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem gorgonzola

Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem...

Przygotowanie: Krok 1: Sałatę myjemy i siekamy na większe kawałki. Krok 2: Z zalewy robimy...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena