Sałatka z papryką pimento i awokado w ziołowym sosie z amaretto i oliwy
Często, gdy obiad przygotowuje się dla kilku osób ciężko przewidzieć ilości np. mięsa jakie zostanie pochłonięte przez domowników. Zazwyczaj część składników zostaje i trzeba to jakoś mądrze wykorzystać, w przypadku tego przepisu pozostałe po obiedzie kotlety schabowe wykorzystałem w postaci „na zimno" do pysznej sałatki którą koniecznie musicie przygotować w domu.
Przygotowanie:
Krok 1 (sos): Do małego naczynia wyciskamy sok z limonki, dodajemy sól i dobrze mieszamy. Następnie dolewamy amaretto i oliwę, dodajemy posiekany czosnek, miód i pieprz a także zioła prowansalskie. Całość znów bardzo starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Krok 2: Sałatą wykładamy ścianki i spód miski, na tym kolejno skrojony w paski kotlet schabowy, plastry mozarelli, pomidorki skrojone w plastry i obrane ze skórki awokado, a także oczyszczoną z pestek paprykę pimento również skrojoną w plastry.
Krok 3: Przed samym podaniem polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Zamiast sałaty rzymskiej możemy użyć rukoli, która również będzie bardzo dobrą podstawą naszej sałatki.