Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą
Warto jadać sałatki, to ogromne źródło witamin i składników odżywczych. U mnie często goszczą na stole w godzinach wieczornych, kiedy to głód powoli zaczyna dawać o sobie znać. Ciekawy efekt można uzyskać łącząc z warzywami i sosem dobrą rybę lub mięso z kurczaka, czy też np. wieprzowinę. Zapraszam na sałatkową ucztę.
Przygotowanie:
Krok 1 (sos): Do naczynia wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy ½ łyżeczki soli i mieszamy aż się sól rozpuści, następnie dodajemy oliwę, wodę i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Krok 2: Sałatę płuczemy, siekamy i układamy na talerzu. Na sałacie układamy kolejno ogórek, paprykę, pomidorki koktajlowe, mozarellę i oliwki.
Krok 3: Cebulę kroimy w półtalarki i posypujemy po wierzchu. Na koniec nakładamy tuńczyka.
Krok 4: Całość polewamy dokładnie sosem.
W zależności od tego jaki stopień kwaśności sałatek lubimy możemy jeszcze lekko doprawić octem balsamicznym.
fajne!