Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Sałatki / Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą

Sałatki

Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Warto jadać sałatki, to ogromne źródło witamin i składników odżywczych. U mnie często goszczą na stole w godzinach wieczornych, kiedy to głód powoli zaczyna dawać o sobie znać. Ciekawy efekt można uzyskać łącząc z warzywami i sosem dobrą rybę lub mięso z kurczaka, czy też np. wieprzowinę. Zapraszam na sałatkową ucztę.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki dla 4 osób:
- 1 sałata lodowa,
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie oliwnej,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- czarne oliwki,
- świeży ogórek,
- pomidorki koktajlowe,
- mozarella w kulkach
- oliwa z oliwek,
- 5 łyżek wody mineralnej,
- sok z ½ cytryny,
- natka pietruszki,
- czosnek,
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 (sos): Do naczynia wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy ½ łyżeczki soli i mieszamy aż się sól rozpuści, następnie dodajemy oliwę, wodę i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Krok 2: Sałatę płuczemy, siekamy i układamy na talerzu. Na sałacie układamy kolejno ogórek, paprykę, pomidorki koktajlowe, mozarellę i oliwki.

Krok 3: Cebulę kroimy w półtalarki i posypujemy po wierzchu. Na koniec nakładamy tuńczyka.

Krok 4: Całość polewamy dokładnie sosem.


 

W zależności od tego jaki stopień kwaśności sałatek lubimy możemy jeszcze lekko doprawić octem balsamicznym.

Zobacz również

Sałatka z papryką pimento i awokado w ziołowym sosie z amaretto i oliwy

Sałatka z papryką pimento i awokado w ziołowym...

Przygotowanie: Krok 1 (sos): Do małego naczynia wyciskamy sok z limonki, dodajemy sól i dobrze...

Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki

Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki

Przygotowanie: Krok 1: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wyciskamy sok z cytryny,...
Komentarze (1)
1
orda.m
orda.m
2014-02-26 16:46:01

fajne!

Twój komentarz
Ocena