Sałatki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Sałatki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Sałatki Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą

Sałatki


Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą

Warto jadać sałatki, to ogromne źródło witamin i składników odżywczych. U mnie często goszczą na stole w godzinach wieczornych, kiedy to głód powoli zaczyna dawać o sobie znać. Ciekawy efekt można uzyskać łącząc z warzywami i sosem dobrą rybę lub mięso z kurczaka, czy też np. wieprzowinę. Zapraszam na sałatkową ucztę.


Przygotowanie:

Krok 1 (sos): Do naczynia wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy ½ łyżeczki soli i mieszamy aż się sól rozpuści, następnie dodajemy oliwę, wodę i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Krok 2: Sałatę płuczemy, siekamy i układamy na talerzu. Na sałacie układamy kolejno ogórek, paprykę, pomidorki koktajlowe, mozarellę i oliwki.

Krok 3: Cebulę kroimy w półtalarki i posypujemy po wierzchu. Na koniec nakładamy tuńczyka.

Krok 4: Całość polewamy dokładnie sosem.


 

W zależności od tego jaki stopień kwaśności sałatek lubimy możemy jeszcze lekko doprawić octem balsamicznym.

Komentarze


4.00/5 1 1
4

fajne!

Zobacz również


Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z...


Najbardziej popularną formą cukinii jest leczo. Jesteśmy przyzywyczajeni do gotowania...

Sałatka z papryką pimento i awokado w ziołowym sosie z...


Często, gdy obiad przygotowuje się dla kilku osób ciężko przewidzieć ilości np....

Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku


Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po...