Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Pikantne stir fry z groszkiem cukrowym

Pomysł na obiad

Pikantne stir fry z groszkiem cukrowym

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Do przygotowania stir fry najlepiej użyć woka. Cały proces smażenia powinien przebiegać dość szybko, na dużym ogniu. Potrawę należy mieszać bardzo energicznie podczas przyrządzania, ponieważ bardzo łatwo ją przypalić na woku. Gdy niektóre składniki zaczną się rumienić zbyt intensywnie, należy przesunąć je na boczną krawędź patelni, gdzie jest o wiele niższa temperatura.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 100g groszku cukrowego
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w cienkie krążki
- 1 mała marchew starta na grubych oczkach
- 50g grzybów mung drobno pokrojonych
- 50g kiełków bambusa
- 3 cm imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 300 g piersi kurczaka
- 400 g makaronu sojowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 2cm.

Krok 2: Mięso zrumienić na oleju, na dużym ogniu.

Krok 3: Dodać posiekany drobno czosnek, chili oraz imbir. Smażyć jeszcze 2 minuty
i dodać sos sojowy.

Krok 4: Wrzucić warzywa i dalej smażyć ciągle mieszając.

Krok 5: W międzyczasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Krok 6: Gdy warzywa będą al dente (czyli ugotowane na półtwardo), dodać makaron.

Krok 7: Wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą oraz pieprzem.


 

Stir fry to jedno z moich ulubionych dań. Jadłam już je na chyba 100 sposobów. Składniki i ich proporcje lubią się zmieniać wraz z porą roku, jednak to z groszkiem cukrowym to moje ulubione. Cała tajemnica dobrego stir fry leży w krótkim smażeniu warzyw. Muszą być jeszcze twardawe, aby nie straciły koloru i smaku.

 

Zobacz również

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem kozim

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem...

Przygotowanie:   Krok 1: Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na 2 łyżkach masła.   Krok...

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Przygotowanie:   Krok 1: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Krok 2: Szynkę drobno...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-08-04 15:55:33

ok

Twój komentarz
Ocena