Pikantne stir fry z groszkiem cukrowym
Do przygotowania stir fry najlepiej użyć woka. Cały proces smażenia powinien przebiegać dość szybko, na dużym ogniu. Potrawę należy mieszać bardzo energicznie podczas przyrządzania, ponieważ bardzo łatwo ją przypalić na woku. Gdy niektóre składniki zaczną się rumienić zbyt intensywnie, należy przesunąć je na boczną krawędź patelni, gdzie jest o wiele niższa temperatura.
Przygotowanie:
Krok 1: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 2cm.
Krok 2: Mięso zrumienić na oleju, na dużym ogniu.
Krok 3: Dodać posiekany drobno czosnek, chili oraz imbir. Smażyć jeszcze 2 minuty
i dodać sos sojowy.
Krok 4: Wrzucić warzywa i dalej smażyć ciągle mieszając.
Krok 5: W międzyczasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Krok 6: Gdy warzywa będą al dente (czyli ugotowane na półtwardo), dodać makaron.
Krok 7: Wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą oraz pieprzem.
Stir fry to jedno z moich ulubionych dań. Jadłam już je na chyba 100 sposobów. Składniki i ich proporcje lubią się zmieniać wraz z porą roku, jednak to z groszkiem cukrowym to moje ulubione. Cała tajemnica dobrego stir fry leży w krótkim smażeniu warzyw. Muszą być jeszcze twardawe, aby nie straciły koloru i smaku.
ok