Spaghetti w sosie pomidorowym z sardynkami, tymiankiem, kaparami i smażonym czosnkiem
W końcu wolny wieczór z koleżankami i winem! Nic nie planowałyśmy i na nic się nie przygotowywałyśmy, miało być zupełnie spontanicznie. Tak samo wyszło z naszą kolacją przygotowywaną przeze mnie. Krótka wizyta w sklepie, kilka produktów i wyczarowało się gar pełen smaków idealnych na nasze spotkanie.
Przygotowanie:
Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente.
Krok 2 : Na rozgrzany olej na patelni, wrzucamy czosnek w łupinie. Smażymy aż będzie miękki, możemy to sprawdzić widelcem.
Krok 3: Ściągamy czosnek i na ten sam olej dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Krok 4: Dodajemy pulpę pomidorową, solimy i dodajemy pieprz cayenne.
Krok 5: Jak pulpa się nagrzeje, dodajemy kapary i sardynki i posiekany tymianek. Trzymamy wszystko na ogniu aż składniki będą ciepłe.
Krok 6: Odcedzamy makaron, wrzucamy do sosu, mieszamy dokładnie i na wierzch dodajemy czosnek, który wycisnęliśmy z łupinek.
Jeśli nie przepadamy za kaparami, a chcemy pozostać przy delikatnie kwaśnym posmaku, wystarczy że zamienimy je na kilka kropel cytryny.
moje smaki!
robi wrazenie
Pyszne połączenie sosu, sardynek, kaparów, czosnku i tymianku. Polecam gorąco:)
Ja osobiście wypróbowałam spagetti ze standardowym sosem słodko kwaśnym, ale dodatkowo dodałam grillowane krewetki i przyznam, że znak jest nieziemski :)) Polecam gorąca.