Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i konfiturą ze śliwki
Często rezygnuje z wykonania przepisów, które wymagają długiego czasu marynowania mięsa. Kiedy mam takie mięso jak kaczka, chcę podkreślić jego delikatność, skupiam się więc tylko na jego dobrym wysmażeniu, a konkretne smaki stanowią dodatki do mięsa.
Przygotowanie:
Krok 1: Filety myjemy i nacinamy delikatnie skórkę na krzyż, solimy i pieprzymy.
Krok 2: Gotujemy makaron we wrzącej, osolonej wodzie al dente.
Krok 3: Rozgrzewamy patelnie grillową i kładziemy filet skórką do dołu. Smażymy 5 minut z jednej i z drugiej strony. Później smażymy po ok. 10 min również z każdej strony pod przykryciem. Po tym czasie, filet zawijamy w papier aluminiowy i odstawiamy na kilka minut, żeby kaczka odpoczęła.
Krok 4: Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z kozim serem, powidłami, pieprzem i oliwą. Podgrzewamy całość na ogniu.
Krok 5: Podajemy makaron z filetem z kaczki.
Zamiast grillowej, można użyć zwykłej patelni. Nie bójcie się półkrwistej kaczki, właśnie taka powinna być. Wtedy czuć delikatność i smak dobrego mięsa.
jak ktoś lubi tak krwista kaczke to spoko, ale raczej lepiej włożyc ją nawet i z patelnią do piekarnika na przynajmniej 15 minutes.
Dla mnie lepsze bez powidła :)
Super smak- jak dla mnie jest to najlepsza potrawa jaką jadłam. Od dziś kaczka w takiej postaci będzie bardzo często gościła w moim kuchennym menu.