Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Przystawki Jajka w koszulce z ananasowo-rozmarynwym sosie...

Jajka w koszulce z ananasowo-rozmarynwym sosie holenderskim

Sos holenderski to klasyk, który może być bazą dla wielu innych sosów. Warto poeksperymentować i stworzyć własne kombinacje. Jest wspaniałym dodatkiem do jajek, szparagów, ryb czy grzanek.


Przygotowanie: 

Krok 1: Sok z ananasa zagotować z pieprzem i rozmarynem, aż sok się lekko zredukuje.

Krok 2: Masło sklarować i odstawić (lub rozpuścić masło klarowane).

Krok 3: Sok z ananasa odcedzić, dodać żółtko, sok z 1/2 cytryny i mieszać trzepaczką rózgową w kąpieli wodnej.

Krok 4: Ubijać masę, aż stanie się puszysta i gęsta (trzepaczka zacznie pisać po pianie) a bąbęlki powietrza będą malutkie.

Krok 5: Gotową masę zdjąć z kąpieli wodnej i powoli wlać roztopione klarowane masło do żółtek, ciągle ubijając. Masło nie może być gorące, ponieważ spowoduje ścięcie się żółtek.

Krok 6: Im więcej damy masła, tym sos będzie gęstszy, dlatego należy dodawać je stopniowo, śledząc zmiany.

Krok 7: W rondelku zagotować wodę i delikatnie ją posolić (niektórzy dodają ocet, ja nie... i wychodzą mi idealnie).

Krok 8: Jajko wbić powoli do wrzątku. Woda powinna gotować się delikatnie. Poczekać, aż białko się lekko zetnie z zewnątrz i delikatnie zsunąć je z łyżki. Gotować w sumie 2-3 minuty, w zależności od wielkości jajka. Idealnie ugotowane jajo ma ścięte białko oraz płynne, lecz już gęste żółtko.

Krok 9: Na gorącym pieczywie położyć jajko a następnie polać sosem holenderskim.


 

Aby jajko nie rozpadło się podczas gotowania należy spełnić kilka warunków. Im świeże jajo, tym bardziej białko przylega do żółtka i podczas gotowania utrzymuje zwartą strukturę. Woda nie powinna wrzeć zbyt mocno, ponieważ intensywne wrzenie może naruszyć jajko, które nam się rozpłynie w wodzie, najlepiej utrzymywać wode na granicy wrzenia. Można gotować jajko w silikonowej chochelce. Jest to sposób dla lubiących udogodnienia. Jajko należy wybić do chochelki, a ta zanurzyć delikatnie w wodzie. Oczywiście czas gotowania wydłuży się lekko.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

ok

Zobacz również


Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami


Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych....

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...

Rozgrzewający orange curd


O lemon curd wiemy już praktycznie wszystko. Jest to krem cytrynowy pochodzący z Anglii,...