Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Zapiekanka z buraków z kozim serem i malinami

Wegetariańskie

Zapiekanka z buraków z kozim serem i malinami

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Buraki uwielbiam w każdej formie. Przez wiele lat niestety musiałam prowadzić przymuszony "post burakowy", ponieważ znalezienie świeżych buraków we Włoszech graniczyło z cudem. Z utęsknieniem czekałam na paczki żywnościowe z Polski, gdzie obok kiszonych ogorków i kapusty znajdowałam pyszne polskie buraki, z których powstawały różne pyszne dania. Zarówno te klasyczne, jaki bardziej szalone.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki dla 4 osób:

- 4 buraki wielkości pięści
- 100g pleśniowego sera koziego (roladka)
- garść orzechów włoskich
- oliwa extravergine z oliwek, najlepiej z toskańskich odmian z przewagą Frantoio
- około 20 listków świeżej bazylii
- 200g malin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- cukier (opcjonalnie)
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. Buraki namoczyć w wodzie przez około 5 minut. Wyczyścić szczoteczką aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Krok 2: Piec przez około 45-60 minut, tak aby były już lekko miękkie (al dente).

Krok 3: Buraki obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości około 3mm.

Krok 4: Piekarnik obniżyć do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobieg.

Krok 5: Dno każdej kokilki posmarować oliwą, a następnie wyłożyć plasterkami buraka, tak aby nachodziły na siebie.

Krok 6: Warzywa posypać pokrojonym w drobną kostkę serem i posiekanymi orzechami.

Krok 7: Oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Krok 8: Piec w piekarniku przez około 15 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.

Krok 9: W międzyczasie przygotować sos. Maliny przetrzeć przez gęste sito, w celu usunięcia pestek.

Krok 10: Pulpę malinową połączyć z 1 łyżką octu balsamicznego oraz 4 łyżkami oliwy, a następnie doprawić delikatnie do smaku solą oraz cukrem.

Krok 11: Wyjąć z pieca, polać dressingiem, dodać świeże liście bazylii i natychmiast podawać.


 


Jest to bardzo proste danie, które daje wiele twórczych możliwości. Spróbujcie zastąpić ser kozi serem camembert, brie lub inny, a orzechy na laskowe lub pistacjowe. Bawcie się składnikami, a odkryjecie jak wiele twarzy mogą mieć pieczone buraki.

Zobacz również

Risotto z groszkiem i serem owczym

Risotto z groszkiem i serem owczym

Przygotowanie:   Krok 1: Ryż podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w...

Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i serem pecorino romano

Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i...

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Krok 2: Przygotować trzy...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-04-24 14:28:05

ok

Twój komentarz
Ocena