Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Przystawki Karmelizowany arbuz z fetą i miętą

Przystawki


Karmelizowany arbuz z fetą i miętą

Pierwsze skojarzenie jeśli chodzi o arbuza, to ogrom wody jaki zawiera w sobie ten owoc. Jednak olbrzym ten kryje również spore pokłady cukru, który jak każdy wie karmelizuje się pod wpływem ciepła. Dlatego warto porwać się na ciekawy kulinarny eksperyment i przygotować przystawkę pełną arbuzowych kawałków podawanych na bazie sałat.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Odkrawamy skórkę z arbuza i wyciągamy pestki które są na wierzchu.

Krok 2: Kawałki arbuza smarujemy oliwą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, do momentu aż się zarumienią.

Krok 3: Ser kruszymy, a miętę drobno siekamy.

Krok 4: Usmażonego arbuza polewamy sokiem z cytryny i posypujemy serem, miętą i migdałami.



Do przygotowania arbuza świetnie sprawdzi się także patelnia grillowa lub po prostu grill. 

Komentarze


0.00/5 3 3

Moim zdaniem w ten sposób przyrządzony arbuz świetnie nadaje się na letnie przekąski- jest lekki, soczysty, a zarazem chrupki i zarumieniony :)


Pierwszy raz spotykam się z takim przyrządzeniem arbuza. Nigdy tego nie próbowałam, więc jesli znajdę tylko wolna chwilę to napewno zrobię:)


Naprawdę ekstra, jest słodko, słono i soczyście. A na zimno jest równie dobry :)

Zobacz również


Bataty z pastą brokułową i serem brie


Pamiętam twarde czasy PRL'U, kiedy to o batatach tylko się w szkole uczyłem, gdy w...

Sałatka z rucolą, serem kozim, suszonym jabłkiem,...


Kiedy panuje lenistwo, a głód już zawitał, przychodzi czas na zrobienie sałatki....

Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku


Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po...