Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Karmelizowany arbuz z fetą i miętą

Przystawki

Karmelizowany arbuz z fetą i miętą

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 10 min

Pierwsze skojarzenie jeśli chodzi o arbuza, to ogrom wody jaki zawiera w sobie ten owoc. Jednak olbrzym ten kryje również spore pokłady cukru, który jak każdy wie karmelizuje się pod wpływem ciepła. Dlatego warto porwać się na ciekawy kulinarny eksperyment i przygotować przystawkę pełną arbuzowych kawałków podawanych na bazie sałat.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 kawałki arbuza o szerokości ok. 3cm
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 70g sera feta
- 10 listków świeżej mięty
- garstka płatków migdałowych
- pieprz

Przygotowanie:
 

Krok 1: Odkrawamy skórkę z arbuza i wyciągamy pestki które są na wierzchu.

Krok 2: Kawałki arbuza smarujemy oliwą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, do momentu aż się zarumienią.

Krok 3: Ser kruszymy, a miętę drobno siekamy.

Krok 4: Usmażonego arbuza polewamy sokiem z cytryny i posypujemy serem, miętą i migdałami.



Do przygotowania arbuza świetnie sprawdzi się także patelnia grillowa lub po prostu grill. 

Zobacz również

Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym patisonem

Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym...

Przygotowanie: Krok 1: Mięso marynujemy w sosie sojowym i miodzie ok 1 godzinę, następnie...

Camembert zapiekany w boczku  ze smażonymi śliwkami

Camembert zapiekany w boczku ze smażonymi...

Przygotowanie:   Krok 1: Camemberty owinąć dokładnie boczkiem. Ich skórka powinna być...
Komentarze (3)
3
barteksmakosz
barteksmakosz
2013-07-30 08:34:59

Naprawdę ekstra, jest słodko, słono i soczyście. A na zimno jest równie dobry :)

myszka
myszka
2013-07-29 13:06:34

Pierwszy raz spotykam się z takim przyrządzeniem arbuza. Nigdy tego nie próbowałam, więc jesli znajdę tylko wolna chwilę to napewno zrobię:)

boskikuba
boskikuba
2013-07-29 10:42:37

Moim zdaniem w ten sposób przyrządzony arbuz świetnie nadaje się na letnie przekąski- jest lekki, soczysty, a zarazem chrupki i zarumieniony :)

Twój komentarz
Ocena