Karmelizowany arbuz z fetą i miętą
Pierwsze skojarzenie jeśli chodzi o arbuza, to ogrom wody jaki zawiera w sobie ten owoc. Jednak olbrzym ten kryje również spore pokłady cukru, który jak każdy wie karmelizuje się pod wpływem ciepła. Dlatego warto porwać się na ciekawy kulinarny eksperyment i przygotować przystawkę pełną arbuzowych kawałków podawanych na bazie sałat.
Przygotowanie:
Krok 1: Odkrawamy skórkę z arbuza i wyciągamy pestki które są na wierzchu.
Krok 2: Kawałki arbuza smarujemy oliwą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, do momentu aż się zarumienią.
Krok 3: Ser kruszymy, a miętę drobno siekamy.
Krok 4: Usmażonego arbuza polewamy sokiem z cytryny i posypujemy serem, miętą i migdałami.
Do przygotowania arbuza świetnie sprawdzi się także patelnia grillowa lub po prostu grill.
Moim zdaniem w ten sposób przyrządzony arbuz świetnie nadaje się na letnie przekąski- jest lekki, soczysty, a zarazem chrupki i zarumieniony :)
Pierwszy raz spotykam się z takim przyrządzeniem arbuza. Nigdy tego nie próbowałam, więc jesli znajdę tylko wolna chwilę to napewno zrobię:)
Naprawdę ekstra, jest słodko, słono i soczyście. A na zimno jest równie dobry :)