Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem gorgonzola
Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub innej zalewy. Do tego fajnie wrzucić kawałek mięsnego akcentu, dobry sos i szybka sałatka, niemalże w kilka minut jest gotowa. Zapraszam na orzeźwiającą sałatkę, która posłuży jako ciekawa przekąska w ramach przystawki lub nieco odmieniony deser.
Przygotowanie:
Krok 1: Sałatę myjemy i siekamy na większe kawałki.
Krok 2: Z zalewy robimy sos dodając do niej kolejno oliwę, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Krok 3: Sałatę układamy na talerzu, a na niej kładziemy dynię, skrojone w 2-centymetrowe kawałki kabanosy oraz skrojony na małe kawałki ser gorgonzola. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Przy zakupie dyni deserowej należy zwrócić uwagę na składniki zalewy, aby nie było tam zbyt wiele octu, wówczas sos nie wyjdzie zbyt dobry i sama dynia nie będzie dobrze smakować.
racja na drugie sniadanie jak znalazł