Sałatka z rucolą, serem kozim, suszonym jabłkiem, słonecznikiem i miodem
Kiedy panuje lenistwo, a głód już zawitał, przychodzi czas na zrobienie sałatki. Miód w moich przepisach często się pojawia. To naturalny słodzik, który w odpowiedniej proporcji i zestawieniu jest niezastąpiony. Przygotowując sałatki, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jakość poszczególnych składników. Tu każdy detal ma znaczenie.
Przygotowanie:
Krok 1: Sałatka jest szybka w przygotowaniu. Jest świetnym wyborem, zwłaszcza kiedy chcemy zjeść coś lekkiego, smacznego i mamy mało czasu na gotowanie.
Krok 2: Na rucoli kładziemy suszone jabłka, ser kozi, posypujemy słonecznikiem, polewamy odrobiną miodu i sokiem z cytryny.
Krok 3: Na końcu posypujemy czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Do niektórych sałatek nie używam dressingów czy sosów. Czasem wystarczy odrobinę oliwy, sok z cytryny czy miód. Z kolei sól, moim zdaniem powinna być morska.