Letnia sałatka z dressingiem z aronii
Nie znam owoców, które by nie sprawdziły się jako baza do dressingów. Najlepiej sprawdzają się te, o lekko kwaśnym smaku... borówki, maliny, jagody... i oczywiście aronia. Niedoceniana bomba witaminowa.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso umyć, osuszyć i pociąć w plastry o grubości 0,5cm.
Krok 2: Rozbić delikatnie mięso i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3: Oprószyć delikatnie solą, pieprzem, skropić lekko oliwą.
Krok 4: Szpinak opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze.
Krok 5: Serek kozi rozłożyć na talerze za pomocą dwóch łyżek. Tak, aby nabrał estetycznego kształtu.
Krok 6: Cebulę pokroić w cienkie krążki, położyć na liściach szpinaku.
Krok 7: Konfiturę z aronii wymieszać z octem balsamicznym. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, można dodać łyżeczkę wody.
Krok 8: Schab smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, położyć na wierzchu sałaty i polać dressingiem. Oprószyć wszystko solą oraz pieprzem i polać oliwą z oliwek.
Jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki, możemy śmiało zastąpić serek kozi twarożkowy, na roladkę kozią (pleśniową) lub inny ser na przykład gorgonzola, brie, coulommiers lub inny.
ok
FAJNE! Wygląda pysznie - zjecie lux