Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem...
Przepisy

Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym cytryną

Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy jako 10-latka uczyłam się przekręcać ciasto w powietrzu na drugą stronę. Niestety z tej próby cała rodzina wyszła głodna. Udało się uratować tylko 3 sztuki... pozostałe uległy przypaleniu, przyklejeniu do sufitu, porwaniu lub wylądowała na podłodze. Dziś na szczęście idzie mi o wiele lepiej... technikę mam opanowaną do perfekcji, więc postanowiłam zająć się troszeczkę teorią i rozszerzyć gamę dodatków... czas na kamut i kozi ser.

Przygotowanie:

Krok 1: Składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 2: Suszone pomidory pokroić na małe paski. Wymieszać z oliwą z oliwek, tymiankiem i skórką z cytryny.

Krok 3: Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4: Ser podzielić widelcem na kawałki wielkości orzecha laskowego.

Krok 5: Na patelni o grubym dnie podgrzać łyżkę oleju.

Krok 6: Wlać chochelkę ciasta i rozprowadzić ją dokładnie, aby uzyskać cienkiego naleśnika.

Krok 7: Jak już usmaży się z jednej strony, odwrócić.

Krok 8: Jedną czwartą nadzienia wyłożyć na każdego naleśnika.

Krok 9: Złożyć tak, aby w środku było widać część nadzienia.

Krok 10: Zmniejszyć ogień na minimum, przykryć pokrywką i piec przez około 3-5 minut, aż ser się troszeczkę roztopi.

Krok 11: Oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić delikatnie oliwą z oliwek.


 

Naleśniki to najlepsi przyjaciele zapracowanej pani domu. Można przygotować je wcześniej następnie przed podaniem odgrzać i dodać farsz. Można je zamrozić i czekać na czarną godzinę. Poza tym są na tyle uniwersalne, że można zrobić z nich wspaniały obiad lub szybki deser.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie


Zdaję sobie sprawę, że często brakuje nam czasu na zakupy i gotowanie oraz na...

Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami


Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych....

Babeczka z kaszy jęczmiennej i sera


Dzień jak co dzień, robię obiad. Typowy schemat dla większości z nas, to mięso,...