Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem...

Przepisy

Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym cytryną

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 50 min

Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy jako 10-latka uczyłam się przekręcać ciasto w powietrzu na drugą stronę. Niestety z tej próby cała rodzina wyszła głodna. Udało się uratować tylko 3 sztuki... pozostałe uległy przypaleniu, przyklejeniu do sufitu, porwaniu lub wylądowała na podłodze. Dziś na szczęście idzie mi o wiele lepiej... technikę mam opanowaną do perfekcji, więc postanowiłam zająć się troszeczkę teorią i rozszerzyć gamę dodatków... czas na kamut i kozi ser.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Na ciasto- 4 sztuki:

- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki z kamutu
- 230 ml mleka pełnotłustego
- 25 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko

 

Na nadzienie:

- 1 garść suszonych pomidorów odciśniętych i osuszonych z oleju
- 100g twarożku koziego
- garść melisy cytrynowej
- 1 łyżka. oliwek extravergine
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 2: Suszone pomidory pokroić na małe paski. Wymieszać z oliwą z oliwek, tymiankiem i skórką z cytryny.

Krok 3: Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4: Ser podzielić widelcem na kawałki wielkości orzecha laskowego.

Krok 5: Na patelni o grubym dnie podgrzać łyżkę oleju.

Krok 6: Wlać chochelkę ciasta i rozprowadzić ją dokładnie, aby uzyskać cienkiego naleśnika.

Krok 7: Jak już usmaży się z jednej strony, odwrócić.

Krok 8: Jedną czwartą nadzienia wyłożyć na każdego naleśnika.

Krok 9: Złożyć tak, aby w środku było widać część nadzienia.

Krok 10: Zmniejszyć ogień na minimum, przykryć pokrywką i piec przez około 3-5 minut, aż ser się troszeczkę roztopi.

Krok 11: Oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić delikatnie oliwą z oliwek.


 

Naleśniki to najlepsi przyjaciele zapracowanej pani domu. Można przygotować je wcześniej następnie przed podaniem odgrzać i dodać farsz. Można je zamrozić i czekać na czarną godzinę. Poza tym są na tyle uniwersalne, że można zrobić z nich wspaniały obiad lub szybki deser.

 

Zobacz również

Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami

Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami

Przygotowanie kurczaka: Krok 1: Piersi oczyszczamy z błon, przecinamy wzdłuż jeśli są za...

Kluski na parze z masłem i serem

Kluski na parze z masłem i serem

Przygotowanie klusek:   Krok 1: Drożdże, mleko, cukier i 3 łyżki mąki mieszamy i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena