Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym cytryną
Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy jako 10-latka uczyłam się przekręcać ciasto w powietrzu na drugą stronę. Niestety z tej próby cała rodzina wyszła głodna. Udało się uratować tylko 3 sztuki... pozostałe uległy przypaleniu, przyklejeniu do sufitu, porwaniu lub wylądowała na podłodze. Dziś na szczęście idzie mi o wiele lepiej... technikę mam opanowaną do perfekcji, więc postanowiłam zająć się troszeczkę teorią i rozszerzyć gamę dodatków... czas na kamut i kozi ser.
Przygotowanie:
Krok 1: Składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 2: Suszone pomidory pokroić na małe paski. Wymieszać z oliwą z oliwek, tymiankiem i skórką z cytryny.
Krok 3: Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4: Ser podzielić widelcem na kawałki wielkości orzecha laskowego.
Krok 5: Na patelni o grubym dnie podgrzać łyżkę oleju.
Krok 6: Wlać chochelkę ciasta i rozprowadzić ją dokładnie, aby uzyskać cienkiego naleśnika.
Krok 7: Jak już usmaży się z jednej strony, odwrócić.
Krok 8: Jedną czwartą nadzienia wyłożyć na każdego naleśnika.
Krok 9: Złożyć tak, aby w środku było widać część nadzienia.
Krok 10: Zmniejszyć ogień na minimum, przykryć pokrywką i piec przez około 3-5 minut, aż ser się troszeczkę roztopi.
Krok 11: Oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić delikatnie oliwą z oliwek.
Naleśniki to najlepsi przyjaciele zapracowanej pani domu. Można przygotować je wcześniej następnie przed podaniem odgrzać i dodać farsz. Można je zamrozić i czekać na czarną godzinę. Poza tym są na tyle uniwersalne, że można zrobić z nich wspaniały obiad lub szybki deser.