Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie
Zdaję sobie sprawę, że często brakuje nam czasu na zakupy i gotowanie oraz na kombinowanie w kuchni. Jeśli jednak znajdziemy trochę czasu na przejście się na targ, to okaże się że kulinaria proponują nam cudowne i zarazem mniej znane produkty, chociażby takie jak kwiaty jadalne.
Przygotowanie:
Krok 1: Myjemy kwiaty i wyjmujemy twardą, wystającą część, mieszczącą się w środku płatków.
Krok 2: Do kwiatków wkładamy kawałki sera i zawijamy go szczelniej płatkami kwiatu.
Krok 3: Smażymy na maśle na średnim ogniu, przewracając na boki, tak żeby ser się roztopił w środku, a płatki się zarumieniły.
Krok 4: Kwiat kładziemy na kromce chleba, dodajemy pieprzu i polewamy miodem.
Świetnym sposobem jest też, opruszenie kwiatów mąką i usmażenie.
Pierwszy raz spotykam się z taką przekąską/propozycją, żeby jeść kwiat cukinii. Choć do spróbowania przekonuje mnie ciekawość smaku smażonego kwiatu z serem. :)
Jak dla mnie to przepis jest świetny, a smak powalający:) Polecam
Mnie również przepis niesamowicie zaintrygował. Wizualnie prezentuje się wyjątkowo pięknie, myślę, że w smaku również jest interesująco . również nigdy nie jadłam kwiatu cukinii ale wyobrażam sobie, że przekąska ta ma lekko słodkawy smak z delikatnym posmakiem goryczki ;)