Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i...

Wegetariańskie


Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja na grilla. Można go przygotować na wiele różnych sposobów.


Przygotowanie:

Krok 1: Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na 2 minuty.

Krok 2: Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy lub ugniatamy w moździerzu z oliwą, solą i pieprzem.
 

Krok 3: Bakłażana wyciągamy z wrzątku i nacieramy dokładnie oliwą z ziołami, następnie kładziemy na ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony tak, aby był lekko zarumieniony.

Krok 4: Upieczonego bakłażana przekładamy plastrami mozarelli i pomidora. Podajemy z pieczywem lub spożywamy solo.

 

Zamiast blanszować bakłażana we wrzątku można go wrzucić na 5 minut do parownika. Chodzi o to, aby bakłażan pochłonął niewielką ilość wody i zrobił się lekko miękki zanim wrzucimy go na ruszt.

Komentarze


3.00/5 2 2
2

Na WAKACYJNE grillowanie idealne. Wyprubuje


4

mega, dobrze ze weekend za kilka godzin łoooo

Zobacz również


Podpłomyki z kminkiem


Podpłomyki wywodzą się z podkarpackiej kuchni. Istnieją różne przepisy, ale ten...

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą


Podpłomyk to cudowna alternatywa dla pizzy. Za każdym razem, kiedy mam ochotę ją...

Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i miodem


Nic nie przebije koloru tej zupy, nawet barszcz czerwony. Mój zachwyt na nią, zaczyna...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności