Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i...

Wegetariańskie


Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja na grilla. Można go przygotować na wiele różnych sposobów.


Przygotowanie:

Krok 1: Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na 2 minuty.

Krok 2: Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy lub ugniatamy w moździerzu z oliwą, solą i pieprzem.
 

Krok 3: Bakłażana wyciągamy z wrzątku i nacieramy dokładnie oliwą z ziołami, następnie kładziemy na ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony tak, aby był lekko zarumieniony.

Krok 4: Upieczonego bakłażana przekładamy plastrami mozarelli i pomidora. Podajemy z pieczywem lub spożywamy solo.

 

Zamiast blanszować bakłażana we wrzątku można go wrzucić na 5 minut do parownika. Chodzi o to, aby bakłażan pochłonął niewielką ilość wody i zrobił się lekko miękki zanim wrzucimy go na ruszt.

Komentarze


3.00/5 2 2
2

Na WAKACYJNE grillowanie idealne. Wyprubuje


4

mega, dobrze ze weekend za kilka godzin łoooo

Zobacz również


Dorsz zapiekany w cydrze


Ostatnio co raz bardziej popularny staje się cydr. Byłam bardzo zdziwiona, gdy podczas...

Kus kus z boczniakami


Ciężki orzech do zgryzienia kiedy na kolację ma przyjść weganka. Moja dobra...

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi


Pamiętacie jak wspominałam Wam o imprezach kulinarnych z pospolitymi smakami? To...