Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami
Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja na grilla. Można go przygotować na wiele różnych sposobów.
Przygotowanie:
Krok 1: Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na 2 minuty.
Krok 2: Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy lub ugniatamy w moździerzu z oliwą, solą i pieprzem.
Krok 3: Bakłażana wyciągamy z wrzątku i nacieramy dokładnie oliwą z ziołami, następnie kładziemy na ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony tak, aby był lekko zarumieniony.
Krok 4: Upieczonego bakłażana przekładamy plastrami mozarelli i pomidora. Podajemy z pieczywem lub spożywamy solo.
Zamiast blanszować bakłażana we wrzątku można go wrzucić na 5 minut do parownika. Chodzi o to, aby bakłażan pochłonął niewielką ilość wody i zrobił się lekko miękki zanim wrzucimy go na ruszt.
Na WAKACYJNE grillowanie idealne. Wyprubuje
mega, dobrze ze weekend za kilka godzin łoooo