Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i...

Wegetariańskie


Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja na grilla. Można go przygotować na wiele różnych sposobów.


Przygotowanie:

Krok 1: Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na 2 minuty.

Krok 2: Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy lub ugniatamy w moździerzu z oliwą, solą i pieprzem.
 

Krok 3: Bakłażana wyciągamy z wrzątku i nacieramy dokładnie oliwą z ziołami, następnie kładziemy na ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony tak, aby był lekko zarumieniony.

Krok 4: Upieczonego bakłażana przekładamy plastrami mozarelli i pomidora. Podajemy z pieczywem lub spożywamy solo.

 

Zamiast blanszować bakłażana we wrzątku można go wrzucić na 5 minut do parownika. Chodzi o to, aby bakłażan pochłonął niewielką ilość wody i zrobił się lekko miękki zanim wrzucimy go na ruszt.

Komentarze


3.00/5 2 2
2

Na WAKACYJNE grillowanie idealne. Wyprubuje


4

mega, dobrze ze weekend za kilka godzin łoooo

Zobacz również


Sałatka z rucolą, serem kozim, suszonym jabłkiem,...


Kiedy panuje lenistwo, a głód już zawitał, przychodzi czas na zrobienie sałatki....

Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym...


Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy...