Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Domowe drożdżówki ze słodkim kremem...

Ciasta i desery

Domowe drożdżówki ze słodkim kremem twarożkowym

Ulubione2
Trudność

Coraz bliżej święta, więc staram się dostarczyć trochę słodkich inspiracji moimi propozycjami. Uwielbiam ciasta drożdżowe. W tym przypadku dodatkiem do ciasta jest pyszny krem twarożkowy przygotowany w wersji na słodko z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Porcja na 7 drożdżówek:


Składniki (ciasto):
- ½ szklanki mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 40 g masła,
- 1 jajko,
- 1 szczypta soli,

Składniki (krem twarożkowy):
- 250 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 50 g cukru kryształ,
- 1 jajko,
- Otarta skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Krok 1: Mleko, drożdże i cukier mieszamy razem, następnie dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleiste dodajemy stopniowo odrobinę mąki.

Krok 2: Z ciasta formujemy wałek, dzielimy na 7 równych części i tworzymy placuszki o średnicy ok 10 cm. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3: Jajko, cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy mikserem na parze (lekkie podgrzanie delikatnie zagęści konsystencję). Po utarciu dodajemy pokruszony twaróg, otartą skórkę pomarańczy oraz śmietanę i wyrabiamy do momentu powstania jednolitej masy.

Krok 4: W placuszkach robimy lekkie wgniecenie i w to miejsce nakładamy krem. Wkładamy do piekarnika na 20 min/200 st. C.


 

Zamiast skórki pomarańczowej można również użyć innych dodatków aromatyzujących krem - wedle upodobań.

Zobacz również

Aromatyczne makowniki

Aromatyczne makowniki

Przygotowanie:   Krok 1: Do miski dajemy ciepłe mleko, margaryne, drożdże oraz cukier i...

Słodko-ostre ciasto czekoladowe

Słodko-ostre ciasto czekoladowe

Przygotowanie:   Krok 1: Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z papryczkami chili,...
Komentarze (1)
1
Gość
koment
2013-12-11 16:34:48

ja wole ciasto francuskie i powidło lub owoce w środku

Twój komentarz
Ocena