Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Domowe drożdżówki ze słodkim kremem...

Domowe drożdżówki ze słodkim kremem twarożkowym

Coraz bliżej święta, więc staram się dostarczyć trochę słodkich inspiracji moimi propozycjami. Uwielbiam ciasta drożdżowe. W tym przypadku dodatkiem do ciasta jest pyszny krem twarożkowy przygotowany w wersji na słodko z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej.


Przygotowanie:

Krok 1: Mleko, drożdże i cukier mieszamy razem, następnie dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleiste dodajemy stopniowo odrobinę mąki.

Krok 2: Z ciasta formujemy wałek, dzielimy na 7 równych części i tworzymy placuszki o średnicy ok 10 cm. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3: Jajko, cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy mikserem na parze (lekkie podgrzanie delikatnie zagęści konsystencję). Po utarciu dodajemy pokruszony twaróg, otartą skórkę pomarańczy oraz śmietanę i wyrabiamy do momentu powstania jednolitej masy.

Krok 4: W placuszkach robimy lekkie wgniecenie i w to miejsce nakładamy krem. Wkładamy do piekarnika na 20 min/200 st. C.


 

Zamiast skórki pomarańczowej można również użyć innych dodatków aromatyzujących krem - wedle upodobań.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

ja wole ciasto francuskie i powidło lub owoce w środku

Zobacz również


Sandacz smażony z sosem pomarańczowym


Szef kuchni „Biesiady z Kuroniem Catering" i Fundacji Kuroniówka...

Orientalny schab


Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często...

Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną


Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego...