Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Cukinia zapiekana z ryżem

Cukinia zapiekana z ryżem

Przygotowując ten przepis chciałem pokazać wiele pozytywnych zalet cukinii. Nie zawsze musi być ona podawana w formie smażonej. Cukinia to wspaniałe warzywo, pochodzące z Włoch, tam jej nazwa brzmi "zuccinia". W Polsce tak naprawdę znana jest od niedawana dlatego wszyscy staramy się tworzyć z niej zaskakujące, oryginalne dania.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Kilka cukinii obieramy, kroimy w grube plastry i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody.
 

Krok 2: Gotujemy około 10 minut. Gdy zmiękną odcedzamy "do sucha" i lekko rozgniatamy wierzchem łyżki.
 

Krok 3: Całość przekładamy w naczynie do zapiekania i posypujemy warstwą przepłukanego ryżu.
 

Krok 4: Czas przygotować sos. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, dodając gałkę muszkatołową oraz szafran i ser żółty.
 

Krok 5: Całość dokładnie mieszamy i zalewamy ryż.
 

Krok 6: Łączymy sos, ryż i cukinie. Wstawiamy do piekarnika.


 

Danie gotowe jest do podania, kiedy ryż wchłonąwszy wodę z cukinii i śmietanę stanie się miękki. Wierzch powinien mieć lekko złoty kolor.

Komentarze


2.00/5 2 2
3

zachęca, zachęca ;) hehe


1

podanie średnie, ale reszta jak najbardziej na plus

Zobacz również


Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na brązowym ryżu


Przepis ten zaskoczył mnie samą. Chęć dokonania eksperymentu kulinarnego była...

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem kozim


Czasami pewne zapachy i smaki przęśladują mnie na tyle mocno, że jestem zmuszona do...

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi


Główną zasadą, którą należy się kierować podczas przyrządzania...