Cukinia zapiekana z ryżem
Przygotowując ten przepis chciałem pokazać wiele pozytywnych zalet cukinii. Nie zawsze musi być ona podawana w formie smażonej. Cukinia to wspaniałe warzywo, pochodzące z Włoch, tam jej nazwa brzmi "zuccinia". W Polsce tak naprawdę znana jest od niedawana dlatego wszyscy staramy się tworzyć z niej zaskakujące, oryginalne dania.
Przygotowanie:
Krok 1: Kilka cukinii obieramy, kroimy w grube plastry i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody.
Krok 2: Gotujemy około 10 minut. Gdy zmiękną odcedzamy "do sucha" i lekko rozgniatamy wierzchem łyżki.
Krok 3: Całość przekładamy w naczynie do zapiekania i posypujemy warstwą przepłukanego ryżu.
Krok 4: Czas przygotować sos. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, dodając gałkę muszkatołową oraz szafran i ser żółty.
Krok 5: Całość dokładnie mieszamy i zalewamy ryż.
Krok 6: Łączymy sos, ryż i cukinie. Wstawiamy do piekarnika.
Danie gotowe jest do podania, kiedy ryż wchłonąwszy wodę z cukinii i śmietanę stanie się miękki. Wierzch powinien mieć lekko złoty kolor.
zachęca, zachęca ;) hehe
podanie średnie, ale reszta jak najbardziej na plus