Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Cukinia zapiekana z ryżem

Dania główne

Cukinia zapiekana z ryżem

Ulubione2
Trudność

Przygotowując ten przepis chciałem pokazać wiele pozytywnych zalet cukinii. Nie zawsze musi być ona podawana w formie smażonej. Cukinia to wspaniałe warzywo, pochodzące z Włoch, tam jej nazwa brzmi "zuccinia". W Polsce tak naprawdę znana jest od niedawana dlatego wszyscy staramy się tworzyć z niej zaskakujące, oryginalne dania.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1-2 cukinie
- szkalnka ryżu
- 1 jajko
- 200ml śmietany
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki utartego żółtego sera
- szczypta szafranu

Przygotowanie:
 

Krok 1: Kilka cukinii obieramy, kroimy w grube plastry i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody.
 

Krok 2: Gotujemy około 10 minut. Gdy zmiękną odcedzamy "do sucha" i lekko rozgniatamy wierzchem łyżki.
 

Krok 3: Całość przekładamy w naczynie do zapiekania i posypujemy warstwą przepłukanego ryżu.
 

Krok 4: Czas przygotować sos. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, dodając gałkę muszkatołową oraz szafran i ser żółty.
 

Krok 5: Całość dokładnie mieszamy i zalewamy ryż.
 

Krok 6: Łączymy sos, ryż i cukinie. Wstawiamy do piekarnika.


 

Danie gotowe jest do podania, kiedy ryż wchłonąwszy wodę z cukinii i śmietanę stanie się miękki. Wierzch powinien mieć lekko złoty kolor.

Zobacz również

Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym

Polędwiczki wieprzowe na puree...

Przygotowanie: Krok 1: Polędwiczkę umyć, osuszyć, a następnie oczyścić z błon. Krok 2:...

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Przygotowanie: Krok 1: Łopatkę myjemy i dokładnie osuszamy. Zalewamy oliwą, piwem i...
Komentarze (2)
2
varko
varko
2013-11-18 16:43:01

podanie średnie, ale reszta jak najbardziej na plus

lila
lila
2013-11-14 16:23:39

zachęca, zachęca ;) hehe

Twój komentarz
Ocena