Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Risotto z groszkiem i serem owczym

Wegetariańskie


Risotto z groszkiem i serem owczym

Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Nie być ani za suche ani zbyt wodniste. Uzyskanie idealnej równowagi w jego strukturze jest bardzo trudna sztuką, jednak pocieszające jest to, że zarówno to zbyt rzadkie, jak to zbyt gęste smakują wyśmienicie.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Ryż podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dalej smażyć, aż ta się zeszkli.

Krok 2: Zalać wszystko winem, lekko posolić i dusić, aż odparuje alkohol.

Krok 3: Powoli dolewać wywaru, w miarę jak ryż się gotuje i pochłania płyn.

Krok 4: Po 10 minutach dodać groszek i kontynuować gotowanie, do miękkości ryżu (powinien być nadal lekko al dente, czyli twardawy w środku).

Krok 5: W międzyczasie zetrzeć ser na drobnych oczkach.

Krok 6: Ryż zdjąć z ognia, dodać zimne masło i mieszać, aż to się rozpuści.

Krok 7: Dodać parmezan i dokładnie połączyć z gorącym ryżem.

Krok 8: Doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie posypac posiekaną natką pietruszki.


 

Podstawą każdego risotto jest wywar. Ja posiadam "kostki rosołowe" własnej produkcji. Wywar redukuję bardzo mocno. Powstały koncentrat przelewam do woreczków na lód i zamrażam. Zamrożone kulki są bardzo skoncentrowane w smaku. Wystarczy rozpuścić je w 150 ml wody i wywar gotowy... domowy bez chemii.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Limonkowe risotto ze szpinakiem


Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz...

Klopsiki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i pomidorów


Bardzo lubię pieczoną paprykę. Jest miękka i soczysta, możemy ją wykorzystać na...

Risotto z szafranem i szynką parmeńską


Szafran to prawdziwy skarb wśród przypraw, nadaje potrawom śliczny żółty kolor, a...