Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Klopsiki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i...

Przepisy

Klopsiki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i pomidorów

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 1 h

Bardzo lubię pieczoną paprykę. Jest miękka i soczysta, możemy ją wykorzystać na wiele sposobów. W tym przypadku postanowiłem przygotować pyszny sos, który jest znakomitym dodatkiem do mięs czy też makaronów.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki (klopsiki):
- ½ kg mielonej karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- duża garść posiekanej bazylii
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do oprószenia
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Składniki (sos):
- 2 duże papryki
- 2 pomidory
- 1 mały seler
- czosnek w łupinach
- kilka szalotek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki cukru
- sok z ½ cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso wkładamy do naczynia, dodajemy posiekaną cebulę, wyciskamy czosnek, wbijamy jajko, następnie wrzucamy bułkę tartą i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Krok 2: Paprykę kroimy na pół, wydrążamy gniazdo i pestki, płuczemy i układamy na blaszce do pieczenia. Obok papryki kładziemy umyte wcześniej pomidory, seler skrojony w plastry, czosnek w łupinach oraz szalotki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut/200 stopni.

Krok 3: Po upieczeniu warzyw obieramy ze skórki paprykę, pomidory i czosnek i wszystko miksujemy blenderem. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę słodką w proszku aby się przesmażyła ok 1 min. ciągle mieszając. Do przesmażonej papryki przelewamy sos powstały z upieczonych warzyw, dodajemy sok z cytryny, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy 1 łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.

Krok 4: Z mięsa formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu klopsiki przekładamy na ręcznik papierowy aby wyciągnął tłuszcz i wrzucamy do przygotowanego wcześniej sosu i gotowe.


 

Tak przygotowane danie możemy podać z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. W każdej wersji smakuje bardzo dobrze.

Zobacz również

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Krok 2: Oliwę rozgrzać na...

Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach aromatyzowany calvadosem

Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach...

Przygotowanie: Krok 1: Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Następnie doprawić solą oraz...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2014-05-14 09:38:30

kawał miesa - o to chodzi ! ;) Arrrr!

Twój komentarz
Ocena