Klopsiki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i pomidorów
Bardzo lubię pieczoną paprykę. Jest miękka i soczysta, możemy ją wykorzystać na wiele sposobów. W tym przypadku postanowiłem przygotować pyszny sos, który jest znakomitym dodatkiem do mięs czy też makaronów.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso wkładamy do naczynia, dodajemy posiekaną cebulę, wyciskamy czosnek, wbijamy jajko, następnie wrzucamy bułkę tartą i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Krok 2: Paprykę kroimy na pół, wydrążamy gniazdo i pestki, płuczemy i układamy na blaszce do pieczenia. Obok papryki kładziemy umyte wcześniej pomidory, seler skrojony w plastry, czosnek w łupinach oraz szalotki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut/200 stopni.
Krok 3: Po upieczeniu warzyw obieramy ze skórki paprykę, pomidory i czosnek i wszystko miksujemy blenderem. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę słodką w proszku aby się przesmażyła ok 1 min. ciągle mieszając. Do przesmażonej papryki przelewamy sos powstały z upieczonych warzyw, dodajemy sok z cytryny, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy 1 łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
Krok 4: Z mięsa formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu klopsiki przekładamy na ręcznik papierowy aby wyciągnął tłuszcz i wrzucamy do przygotowanego wcześniej sosu i gotowe.
Tak przygotowane danie możemy podać z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. W każdej wersji smakuje bardzo dobrze.
kawał miesa - o to chodzi ! ;) Arrrr!