Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki...

Przepisy


Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i śmietankowego sera topionego

Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy dodatek żeby w pełni wyśmienicie smakowała. Dzisiaj postanowiłem wykorzystać do sosu paprykę, którą dzień wcześniej upiekłem na grillu w towarzystwie oliwy i czosnku.

Przygotowanie:

Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy oliwę, zgniatamy 1 ząbek czosnku, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz słodką paprykę w proszku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wkładamy do tego mięso. Marynujemy wieczorem, dzień przed pieczeniem.

Krok 2: Papryki oczyszczamy z pestek wlewamy do każdej po 50 ml oliwy z solą, wrzucamy posiekany czosnek i obracamy dookoła tak, aby oliwa zamoczyła ścianki papryki. Grillujemy do czasu, aż skórka zacznie odchodzić i zrobi się lekko czarna. Oliwę ze środka obu papryk pozostawiamy do przygotowania sosu.

Krok 3: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy mięso łącznie z marynatą w naczyniu z przykryciem. Pieczemy przez ok. 3h, co jakiś czas wyciągamy i polewamy sokami powstałymi podczas pieczenia.

Krok 4 (sos): Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, a także drobno skrojoną papryczkę chili. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Pomidory wrzucamy na 3 minuty do wrzątku. Po wyciągnięciu zdejmujemy skórkę i wyciągamy ze środka pestki, na koniec kroimy w kostkę. Grillowaną paprykę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Pomidory i paprykę wrzucamy do podsmażonej cebulki z czosnkiem i chili, wyciskamy sok z cytryny i dolewamy część soków, powstałych podczas pieczenia mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok 10 minut, na koniec wrzucamy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i blendujemy.
 

Krok 5: Wyciągamy z pieca wieprzowinę, kroimy w plastry, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami z wody lub z puree ziemniaczanym.



 

Jeśli nie macie możliwości upiec papryki na grillu, można to zrobić w piekarniku.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Ratatouille z różnymi rodzajami mięs


Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i...

Polędwiczki wieprzowe w sosie z masła orzechowego, z...


Dziś był obiad na śniadanie. Wszystko przez to, że nie mogłam się doczekać smaku...

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...