Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki...
Przepisy

Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i śmietankowego sera topionego

Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy dodatek żeby w pełni wyśmienicie smakowała. Dzisiaj postanowiłem wykorzystać do sosu paprykę, którą dzień wcześniej upiekłem na grillu w towarzystwie oliwy i czosnku.

Przygotowanie:

Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy oliwę, zgniatamy 1 ząbek czosnku, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz słodką paprykę w proszku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wkładamy do tego mięso. Marynujemy wieczorem, dzień przed pieczeniem.

Krok 2: Papryki oczyszczamy z pestek wlewamy do każdej po 50 ml oliwy z solą, wrzucamy posiekany czosnek i obracamy dookoła tak, aby oliwa zamoczyła ścianki papryki. Grillujemy do czasu, aż skórka zacznie odchodzić i zrobi się lekko czarna. Oliwę ze środka obu papryk pozostawiamy do przygotowania sosu.

Krok 3: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy mięso łącznie z marynatą w naczyniu z przykryciem. Pieczemy przez ok. 3h, co jakiś czas wyciągamy i polewamy sokami powstałymi podczas pieczenia.

Krok 4 (sos): Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, a także drobno skrojoną papryczkę chili. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Pomidory wrzucamy na 3 minuty do wrzątku. Po wyciągnięciu zdejmujemy skórkę i wyciągamy ze środka pestki, na koniec kroimy w kostkę. Grillowaną paprykę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Pomidory i paprykę wrzucamy do podsmażonej cebulki z czosnkiem i chili, wyciskamy sok z cytryny i dolewamy część soków, powstałych podczas pieczenia mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok 10 minut, na koniec wrzucamy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i blendujemy.
 

Krok 5: Wyciągamy z pieca wieprzowinę, kroimy w plastry, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami z wody lub z puree ziemniaczanym.



 

Jeśli nie macie możliwości upiec papryki na grillu, można to zrobić w piekarniku.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym


Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej...

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym


Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień...