Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki...

Przepisy

Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i śmietankowego sera topionego

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 3 h

Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy dodatek żeby w pełni wyśmienicie smakowała. Dzisiaj postanowiłem wykorzystać do sosu paprykę, którą dzień wcześniej upiekłem na grillu w towarzystwie oliwy i czosnku.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 2 świeże pomidory malinowe
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 śmietankowy serek topiony
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy oliwę, zgniatamy 1 ząbek czosnku, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz słodką paprykę w proszku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wkładamy do tego mięso. Marynujemy wieczorem, dzień przed pieczeniem.

Krok 2: Papryki oczyszczamy z pestek wlewamy do każdej po 50 ml oliwy z solą, wrzucamy posiekany czosnek i obracamy dookoła tak, aby oliwa zamoczyła ścianki papryki. Grillujemy do czasu, aż skórka zacznie odchodzić i zrobi się lekko czarna. Oliwę ze środka obu papryk pozostawiamy do przygotowania sosu.

Krok 3: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy mięso łącznie z marynatą w naczyniu z przykryciem. Pieczemy przez ok. 3h, co jakiś czas wyciągamy i polewamy sokami powstałymi podczas pieczenia.

Krok 4 (sos): Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, a także drobno skrojoną papryczkę chili. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Pomidory wrzucamy na 3 minuty do wrzątku. Po wyciągnięciu zdejmujemy skórkę i wyciągamy ze środka pestki, na koniec kroimy w kostkę. Grillowaną paprykę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Pomidory i paprykę wrzucamy do podsmażonej cebulki z czosnkiem i chili, wyciskamy sok z cytryny i dolewamy część soków, powstałych podczas pieczenia mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok 10 minut, na koniec wrzucamy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i blendujemy.
 

Krok 5: Wyciągamy z pieca wieprzowinę, kroimy w plastry, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami z wody lub z puree ziemniaczanym.



 

Jeśli nie macie możliwości upiec papryki na grillu, można to zrobić w piekarniku.

Zobacz również

Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem

Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem

Przygotowanie: Krok 1: Bakłażana przecinamy na pół, nacinamy nożem delikatnie żeby nie...

Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z wędzonym łososiem

Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie...

Przygotowanie: Krok 1: Cukinie umyć, osuszyć i pociąć w cieniutkie podłużne paseczki. Krok...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena