Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Mięso i drób

Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 15 min

Schab najczęściej kojarzy się nam z kotletem i ciężko jest nam przełamać pogląd, ze należy go rozbić, bo inaczej będzie twardy jak podeszwa. Otóż schab pokrojony w cienkie plastry pozostanie miękki i soczysty i bez rozbijania, jednak kluczem do tego jest bardzo krótkie smażenie... około minuta, półtora z każdej strony wystarczy... jeżeli pozostawimy mięso na dłużej na patelni "efekt kauczuku" jest murowany.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 600g schabu pokrojonego w plastry o grubości około 4mm
- 8 nektarynek
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść liści bazylii
- oliwa extravergine z oliwek najlepiej z odmiany Moraiolo (o mocno oliwkowym smaku, lekko pikantna, z nutą goryczki)
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 2: Dodać sos sojowy i odstawić na minimum 15 minut.

Krok 3: Nektarynki podzielić na 4 lub 8 części (w zależności od ich wielkości), skropić lekko oliwą, dodać miód, a następnie oprószyć solą i odrobiną pieprzu cayenne. Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 4: Patelnię grillową mocno rozgrzać.

Krok 5: Na gorącej patelni grillować owoce. Gdy będą już miękkie i nabiorą złotego koloru, zdjąć z ognia.

Krok 6: Mięso doprawić delikatnie solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem, posmarować delikatnie oliwa i grillować po około minucie z każdej strony.

Krok 7: Na talerzach rozłożyć kotleciki i owoce. Dodać liście świeżej bazylii a następnie skropić oliwą z oliwek.


 

Nie bójmy się smażyć krótko wieprzowiny. Mięso powinno być w środku jeszcze różowe (ale nie surowe). Jeżeli nasze kotleciki będą grubsze, to będą potrzebowały odrobinę więcej czasu na patelni. Dopóki nie nabierzemy wprawy, możemy ukroić kawałek kotleta, w celu sprawdzenia jego stopnia wypieczenia. W taki sposób, za drugim razem będziemy dokładnie wiedzieli ile czasu potrzebują, aby być idealnie ugotowane.

 

Zobacz również

Gulasz piwny

Gulasz piwny

Przygotowanie: Krok 1: W rondlu mocno rozgrzewamy oliwę z dwoma łyżkami masła, trzecią...

Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i musem z groszku zielonego

Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i...

Przygotowanie:   Krok 1: Do miseczki dać 2 łyżki oliwy cytrynowej, musztardę, syrop klonowy...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-06-24 11:42:29

ok

Twój komentarz
Ocena