Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Mięso i drób


Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Schab najczęściej kojarzy się nam z kotletem i ciężko jest nam przełamać pogląd, ze należy go rozbić, bo inaczej będzie twardy jak podeszwa. Otóż schab pokrojony w cienkie plastry pozostanie miękki i soczysty i bez rozbijania, jednak kluczem do tego jest bardzo krótkie smażenie... około minuta, półtora z każdej strony wystarczy... jeżeli pozostawimy mięso na dłużej na patelni "efekt kauczuku" jest murowany.


Przygotowanie:

Krok 1: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 2: Dodać sos sojowy i odstawić na minimum 15 minut.

Krok 3: Nektarynki podzielić na 4 lub 8 części (w zależności od ich wielkości), skropić lekko oliwą, dodać miód, a następnie oprószyć solą i odrobiną pieprzu cayenne. Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 4: Patelnię grillową mocno rozgrzać.

Krok 5: Na gorącej patelni grillować owoce. Gdy będą już miękkie i nabiorą złotego koloru, zdjąć z ognia.

Krok 6: Mięso doprawić delikatnie solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem, posmarować delikatnie oliwa i grillować po około minucie z każdej strony.

Krok 7: Na talerzach rozłożyć kotleciki i owoce. Dodać liście świeżej bazylii a następnie skropić oliwą z oliwek.


 

Nie bójmy się smażyć krótko wieprzowiny. Mięso powinno być w środku jeszcze różowe (ale nie surowe). Jeżeli nasze kotleciki będą grubsze, to będą potrzebowały odrobinę więcej czasu na patelni. Dopóki nie nabierzemy wprawy, możemy ukroić kawałek kotleta, w celu sprawdzenia jego stopnia wypieczenia. W taki sposób, za drugim razem będziemy dokładnie wiedzieli ile czasu potrzebują, aby być idealnie ugotowane.

 

Komentarze


3.00/5 1 1
3

ok

Zobacz również


Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku...


Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu...

Ratatouille z różnymi rodzajami mięs


Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i...

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...