Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami
Schab najczęściej kojarzy się nam z kotletem i ciężko jest nam przełamać pogląd, ze należy go rozbić, bo inaczej będzie twardy jak podeszwa. Otóż schab pokrojony w cienkie plastry pozostanie miękki i soczysty i bez rozbijania, jednak kluczem do tego jest bardzo krótkie smażenie... około minuta, półtora z każdej strony wystarczy... jeżeli pozostawimy mięso na dłużej na patelni "efekt kauczuku" jest murowany.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2: Dodać sos sojowy i odstawić na minimum 15 minut.
Krok 3: Nektarynki podzielić na 4 lub 8 części (w zależności od ich wielkości), skropić lekko oliwą, dodać miód, a następnie oprószyć solą i odrobiną pieprzu cayenne. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4: Patelnię grillową mocno rozgrzać.
Krok 5: Na gorącej patelni grillować owoce. Gdy będą już miękkie i nabiorą złotego koloru, zdjąć z ognia.
Krok 6: Mięso doprawić delikatnie solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem, posmarować delikatnie oliwa i grillować po około minucie z każdej strony.
Krok 7: Na talerzach rozłożyć kotleciki i owoce. Dodać liście świeżej bazylii a następnie skropić oliwą z oliwek.
Nie bójmy się smażyć krótko wieprzowiny. Mięso powinno być w środku jeszcze różowe (ale nie surowe). Jeżeli nasze kotleciki będą grubsze, to będą potrzebowały odrobinę więcej czasu na patelni. Dopóki nie nabierzemy wprawy, możemy ukroić kawałek kotleta, w celu sprawdzenia jego stopnia wypieczenia. W taki sposób, za drugim razem będziemy dokładnie wiedzieli ile czasu potrzebują, aby być idealnie ugotowane.
ok