Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

Mięso i drób


Gulasz piwny

Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze klasztornym Strahov podano gulasz piwny - niezapomniany smak i ciągła chęć odtworzenia tego wspaniałego rarytasu we własnej kuchni. Co prawda oryginalny gulasz piwny jest przyrządzany z mięsa wołowego, lecz ja pozwoliłem sobie wykonać go w wersji bardziej delikatnej i użyłem wieprzowej szynki. Ta potrawa to istne niebo w gębie.


Przygotowanie:

Krok 1: W rondlu mocno rozgrzewamy oliwę z dwoma łyżkami masła, trzecią zostawiając do użycia w następnym kroku, następnie wrzucamy skrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem mięso i smażymy na dużym ogniu do momentu, aż zacznie się lekko przypalać.

Krok 2: Gdy mięso będzie już dobrze zrumienione dodajemy do niego cebulę posiekaną w kostkę i marchew startą na drobnej tarce. Do całości dokładamy pozostałą łyżkę masła i szklimy ok. 1 min.

Krok 3: Gdy cebula się zeszkli całość zalewamy piwem, tak aby cała zawartość garnka była zakryta płynem, następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn i dusimy ok 1,5 h na średnim ogniu. Po uduszeniu cebula się rozpadnie i doskonale zagęści konsystencję, wówczas powstanie wyborny sos. Podajemy z knedlem lub z innymi dodatkami wedle upodobań.
 


 

Podczas duszenia możemy uzupełniać płyn, gdy ten będzie zbyt szybko się redukował (oczywiście uzupełniamy piwem – niczym innym).

Komentarze


5.00/5 1 1
5

boskie, takie dania lubie najbardziej - iscie meska przekaska. Arrr!

Zobacz również


Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym


Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej...

Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i...


Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy...