Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Mięso i drób

Gulasz piwny

Ulubione2
Trudność

Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze klasztornym Strahov podano gulasz piwny - niezapomniany smak i ciągła chęć odtworzenia tego wspaniałego rarytasu we własnej kuchni. Co prawda oryginalny gulasz piwny jest przyrządzany z mięsa wołowego, lecz ja pozwoliłem sobie wykonać go w wersji bardziej delikatnej i użyłem wieprzowej szynki. Ta potrawa to istne niebo w gębie.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 kg wieprzowej szynki
- 2 duże cebule
- 1 średniej wielkości marchew
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 szklanki jasnego piwa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: W rondlu mocno rozgrzewamy oliwę z dwoma łyżkami masła, trzecią zostawiając do użycia w następnym kroku, następnie wrzucamy skrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem mięso i smażymy na dużym ogniu do momentu, aż zacznie się lekko przypalać.

Krok 2: Gdy mięso będzie już dobrze zrumienione dodajemy do niego cebulę posiekaną w kostkę i marchew startą na drobnej tarce. Do całości dokładamy pozostałą łyżkę masła i szklimy ok. 1 min.

Krok 3: Gdy cebula się zeszkli całość zalewamy piwem, tak aby cała zawartość garnka była zakryta płynem, następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn i dusimy ok 1,5 h na średnim ogniu. Po uduszeniu cebula się rozpadnie i doskonale zagęści konsystencję, wówczas powstanie wyborny sos. Podajemy z knedlem lub z innymi dodatkami wedle upodobań.
 


 

Podczas duszenia możemy uzupełniać płyn, gdy ten będzie zbyt szybko się redukował (oczywiście uzupełniamy piwem – niczym innym).

Zobacz również

Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem

Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym...

Przygotowanie: Krok 1: Bób płuczemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 20 minut, tak aby...

Ratatouille z różnymi rodzajami mięs

Ratatouille z różnymi rodzajami mięs

Przygotowanie: Krok 1: Do garnka w którym będziemy dusić całą potrawę wrzucamy skrojony w...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2014-01-16 11:21:51

boskie, takie dania lubie najbardziej - iscie meska przekaska. Arrr!

Twój komentarz
Ocena