Gulasz piwny
Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze klasztornym Strahov podano gulasz piwny - niezapomniany smak i ciągła chęć odtworzenia tego wspaniałego rarytasu we własnej kuchni. Co prawda oryginalny gulasz piwny jest przyrządzany z mięsa wołowego, lecz ja pozwoliłem sobie wykonać go w wersji bardziej delikatnej i użyłem wieprzowej szynki. Ta potrawa to istne niebo w gębie.
Przygotowanie:
Krok 1: W rondlu mocno rozgrzewamy oliwę z dwoma łyżkami masła, trzecią zostawiając do użycia w następnym kroku, następnie wrzucamy skrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem mięso i smażymy na dużym ogniu do momentu, aż zacznie się lekko przypalać.
Krok 2: Gdy mięso będzie już dobrze zrumienione dodajemy do niego cebulę posiekaną w kostkę i marchew startą na drobnej tarce. Do całości dokładamy pozostałą łyżkę masła i szklimy ok. 1 min.
Krok 3: Gdy cebula się zeszkli całość zalewamy piwem, tak aby cała zawartość garnka była zakryta płynem, następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn i dusimy ok 1,5 h na średnim ogniu. Po uduszeniu cebula się rozpadnie i doskonale zagęści konsystencję, wówczas powstanie wyborny sos. Podajemy z knedlem lub z innymi dodatkami wedle upodobań.
Podczas duszenia możemy uzupełniać płyn, gdy ten będzie zbyt szybko się redukował (oczywiście uzupełniamy piwem – niczym innym).
boskie, takie dania lubie najbardziej - iscie meska przekaska. Arrr!