Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej mięty
Zawsze, gdy planuje lekkie śniadanko, nie może zabraknąć na stole dobrej konfitury. Najlepsza oczywiście jest taka, którą sami przygotujemy sobie w domu, bez konserwantów i innych zbędnych literek „E". Zapraszam na pyszną konfiturę z marchewek i pomarańczy.
Przygotowanie:
Krok 1: Myjemy i obieramy ze skórki marchew, pomarańcze również obieramy i pozbywamy się pestek.
Krok 2: Marchew ścieramy na bardzo drobnej tarce, wrzucamy do garnka. Pomarańcze pozbawione pestek wrzucamy do misy blendera, dodajemy świeżą miętę i miksujemy na najwyższych obrotach.
Krok 3: Przekładamy zmiksowane pomarańcze do marchwi znajdującej się w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok 0,5 h. Następnie dodajemy cukier i znów gotujemy kolejne 0,5 h.
Krok 4: Gotową konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Pamiętajmy, aby konfiturę nakładać do słoików gdy ta jest jeszcze gorąca. Wówczas konfitura naturalnie, pod wpływem wysokiej temperatury zakonserwuje się i mocno zaciśnie nakrętkę.