Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej...

Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej mięty

Zawsze, gdy planuje lekkie śniadanko, nie może zabraknąć na stole dobrej konfitury. Najlepsza oczywiście jest taka, którą sami przygotujemy sobie w domu, bez konserwantów i innych zbędnych literek „E". Zapraszam na pyszną konfiturę z marchewek i pomarańczy.


Przygotowanie:

 

Krok 1: Myjemy i obieramy ze skórki marchew, pomarańcze również obieramy i pozbywamy się pestek.

 

Krok 2: Marchew ścieramy na bardzo drobnej tarce, wrzucamy do garnka. Pomarańcze pozbawione pestek wrzucamy do misy blendera, dodajemy świeżą miętę i miksujemy na najwyższych obrotach.

 

Krok 3: Przekładamy zmiksowane pomarańcze do marchwi znajdującej się w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok 0,5 h. Następnie dodajemy cukier i znów gotujemy kolejne 0,5 h.

 

Krok 4: Gotową konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

 

 

 

Pamiętajmy, aby konfiturę nakładać do słoików gdy ta jest jeszcze gorąca. Wówczas konfitura naturalnie, pod wpływem wysokiej temperatury zakonserwuje się i mocno zaciśnie nakrętkę.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem


Śledzie zawsze były bardzo częstym daniem w moim rodzinnym domu. Z dzieciństwa...

Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim


Sezon na pyszne, chrupiące sałaty powoli się rozpoczyna. Dobrze skomponowana sałata...

Rozgrzewający orange curd


O lemon curd wiemy już praktycznie wszystko. Jest to krem cytrynowy pochodzący z Anglii,...