Rozgrzewający orange curd
O lemon curd wiemy już praktycznie wszystko. Jest to krem cytrynowy pochodzący z Anglii, najczęściej zastępujący dżem do bułeczek, podawany do popołudniowej herbaty. Chciałem stworzyć swój przepis na orange curd, ale rozgrzewający z...imbirem. Jego wspaniały smak podkreślił szafran. Polecam go jako dodatek do kanapek, bułeczek, drożdżówek, a nawet makaronów.
Przygotowanie:
Krok 1: Na początku dokładnie myjemy pomarańcze i ścieramy z nich skórkę.
Krok 2: Następnie wyciskamy z nich sok. W garnku roztapiamy masło i dodajemy do niego skórkę, sok, jajka oraz szafran i imbir.
Krok 3: Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do zagotowania. Krem powinien powolutku gęstnieć, ale pamiętajmy o ciągłym mieszaniu, by uniknąć pojawienia się grudek.
Krok 4: Gotowy krem studzimy. Podczas wychłodzenia zgęstnieje. Podajemy go do kanapek, jako dodatek do makaronów.
Jeżeli w kremie pojawią się grudki, warto go dokładnie przecedzić przez sitko.
oo widze nowego kolege! Spoko przepis. Arrr!