Meksykańskie guacamole z arbuzem
Pyszne i orzeźwiające guacamole na ostanie dni lata. W troszeczkę innym wydaniu niż jesteśmy przyzwyczajeni... awokado i arbuz idealnie się komponują... i jednocześnie uzupełniają w smaku... guacamole z arbuzem to zdecydowanie moje letnie smaki.... do tego nachos, lampka różowego wina. Idealny przepis na letnie wieczory.
Przygotowanie:
Krok 1: Cebulę i papryczkę chili pokroić w bardzo drobną kostkę i odstawić (chili kroimy bez pestek, chyba że lubimy bardzo osty smak).
Krok 2: Miąższ arbuza pokroić w kostkę usuwając wszystkie pestki.
Krok 3: Bazylię drobno posiekać.
Krok 4: Miąższ awokado rozgnieść widelcem w misce do konsystencji puree (pestki odłożyć na bok).
Krok 5: Wszystkie składniki razem wymieszać.
Krok 6: Do składników dodać sok z 1/2 pomarańczy i 1/2 limonki.
Krok 7: Doprawić solą i pieprzem.
Pestki z awokado pomagają utrzymać dłużej kolor i smak guacamole. Jeżeli zamierzamy przechowywać guacamole przez kilka godzin w lodówce, należy dodać do niego pestki awokado i najlepiej przykryć szczelnie folią z wierzchu, tak aby uniemożliwić dostęp powietrza.