Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i...

Wegetariańskie

Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i serem pecorino romano

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 15 min + pieczenie buraków

Burak to moim zdaniem jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. W polskiej kuchni od lat błąkał się gdzieś pomiędzy barszczem, sałatką z buraków czy ćwikłą, lecz stronił od "ekstrawaganckich dodatków"... a szkoda. Dziś na szczęście przeżywa swoją drugą młodość jako dodatek do słodkich ciast, element sorbetów itp. U mnie dziś "wygryzł" nawet weterana dania pod tytułem carpaccio, czyli polędwicę wołową samą w sobie. Przedstawiam Wam pyszne carpaccio z buraków z nutą czerwonej porzeczki oraz pysznym pecorino romano.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 3 buraki o średnicy około 7-8 cm
- 3 łyżki czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 100g sera pecorino
- 200g czerwonej porzeczki
- 4 garście rukoli
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
- 6 ząbków czosnku
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego oregano
- cukier
- sól w płatkach

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 2: Przygotować trzy duże kwadraty z folii aluminiowej (o podwójnej warstwie) i lekko je uformować w kształt łódeczki.

Krok 3: Zioła i czosnek podzielić na trzy równe porcje.

Krok 4: Na dno każdej folii wlać po łyżce wina i dodać zioła oraz czosnek (całe, nieobrane ząbki).

Krok 5: Tak przygotowaną folią owinąć buraki i wstawić do pieca na około 45 minut, powinny być al dente.

Krok 6: Buraki wyjąć z folii, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plastry.

Krok 7: Pomarańczę wyfiletować (oczyścić wszystkie ząbki z białej błony).

Krok 8: Porzeczki przetrzeć przez sito i dosłodzić do smaku, dodać krem na bazie balsamico i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 9: Buraki oraz fleciki pomarańczy ułożyć w formie carpaccio, dodać rukolę.

Krok 10: Całość posypać cieniutkimi plasterkami sera pecorino, skropić dressingiem oraz oliwą extravergine z oliwek, najlepiej o zdecydowanym smaku. Oprószyć danie świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami soli.

 

Aby tradycji stało się zadość, oto moja kolejna rada dla leni kuchennych... Jeżeli wielu z Was przeraziła wizja przecierania porzeczek przez sito zaznaczam, że nie jest to obowiązkowe o ile nie drażnią was drobne pestki w dressingu. Kolejnym ułatwieniem jest użycie gotowej konfitury z porzeczki, dodatkowe dosładzanie nie jest już potrzebne, jednak najprawdopodobniej będziecie musieli użyć troszeczkę więcej kremu na bazie octu balsamicznego.

 

Zobacz również

Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie

Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie

Przygotowanie:   Krok 1: Myjemy kwiaty i wyjmujemy twardą, wystającą część, mieszczącą...

Pieczone placki z selera z paprykowym serkiem

Pieczone placki z selera z paprykowym serkiem

Przygotowanie:   Krok 1: Seler obieramy ze skórki i ucieramy na drobnym oczku.   Krok 2:...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2014-11-05 15:45:05

carpaccio z buraka to lubię!

Twój komentarz
Ocena