Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i...

Wegetariańskie


Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i serem pecorino romano

Burak to moim zdaniem jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. W polskiej kuchni od lat błąkał się gdzieś pomiędzy barszczem, sałatką z buraków czy ćwikłą, lecz stronił od "ekstrawaganckich dodatków"... a szkoda. Dziś na szczęście przeżywa swoją drugą młodość jako dodatek do słodkich ciast, element sorbetów itp. U mnie dziś "wygryzł" nawet weterana dania pod tytułem carpaccio, czyli polędwicę wołową samą w sobie. Przedstawiam Wam pyszne carpaccio z buraków z nutą czerwonej porzeczki oraz pysznym pecorino romano.

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 2: Przygotować trzy duże kwadraty z folii aluminiowej (o podwójnej warstwie) i lekko je uformować w kształt łódeczki.

Krok 3: Zioła i czosnek podzielić na trzy równe porcje.

Krok 4: Na dno każdej folii wlać po łyżce wina i dodać zioła oraz czosnek (całe, nieobrane ząbki).

Krok 5: Tak przygotowaną folią owinąć buraki i wstawić do pieca na około 45 minut, powinny być al dente.

Krok 6: Buraki wyjąć z folii, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plastry.

Krok 7: Pomarańczę wyfiletować (oczyścić wszystkie ząbki z białej błony).

Krok 8: Porzeczki przetrzeć przez sito i dosłodzić do smaku, dodać krem na bazie balsamico i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 9: Buraki oraz fleciki pomarańczy ułożyć w formie carpaccio, dodać rukolę.

Krok 10: Całość posypać cieniutkimi plasterkami sera pecorino, skropić dressingiem oraz oliwą extravergine z oliwek, najlepiej o zdecydowanym smaku. Oprószyć danie świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami soli.

 

Aby tradycji stało się zadość, oto moja kolejna rada dla leni kuchennych... Jeżeli wielu z Was przeraziła wizja przecierania porzeczek przez sito zaznaczam, że nie jest to obowiązkowe o ile nie drażnią was drobne pestki w dressingu. Kolejnym ułatwieniem jest użycie gotowej konfitury z porzeczki, dodatkowe dosładzanie nie jest już potrzebne, jednak najprawdopodobniej będziecie musieli użyć troszeczkę więcej kremu na bazie octu balsamicznego.

 

Komentarze


2.00/5 1 1
2

carpaccio z buraka to lubię!

Zobacz również


Smażone jabłka z serem pleśniowym i kminkiem


Jesień pachnie jabłkami, a moja Babcia zawsze mówiła, że jabłka bardzo lubią się z...

Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem...


Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub...

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem


Śledzie zawsze były bardzo częstym daniem w moim rodzinnym domu. Z dzieciństwa...