Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i...

Wegetariańskie

Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i serem pecorino romano

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 15 min + pieczenie buraków

Burak to moim zdaniem jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. W polskiej kuchni od lat błąkał się gdzieś pomiędzy barszczem, sałatką z buraków czy ćwikłą, lecz stronił od "ekstrawaganckich dodatków"... a szkoda. Dziś na szczęście przeżywa swoją drugą młodość jako dodatek do słodkich ciast, element sorbetów itp. U mnie dziś "wygryzł" nawet weterana dania pod tytułem carpaccio, czyli polędwicę wołową samą w sobie. Przedstawiam Wam pyszne carpaccio z buraków z nutą czerwonej porzeczki oraz pysznym pecorino romano.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 3 buraki o średnicy około 7-8 cm
- 3 łyżki czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 100g sera pecorino
- 200g czerwonej porzeczki
- 4 garście rukoli
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
- 6 ząbków czosnku
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego oregano
- cukier
- sól w płatkach

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 2: Przygotować trzy duże kwadraty z folii aluminiowej (o podwójnej warstwie) i lekko je uformować w kształt łódeczki.

Krok 3: Zioła i czosnek podzielić na trzy równe porcje.

Krok 4: Na dno każdej folii wlać po łyżce wina i dodać zioła oraz czosnek (całe, nieobrane ząbki).

Krok 5: Tak przygotowaną folią owinąć buraki i wstawić do pieca na około 45 minut, powinny być al dente.

Krok 6: Buraki wyjąć z folii, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plastry.

Krok 7: Pomarańczę wyfiletować (oczyścić wszystkie ząbki z białej błony).

Krok 8: Porzeczki przetrzeć przez sito i dosłodzić do smaku, dodać krem na bazie balsamico i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 9: Buraki oraz fleciki pomarańczy ułożyć w formie carpaccio, dodać rukolę.

Krok 10: Całość posypać cieniutkimi plasterkami sera pecorino, skropić dressingiem oraz oliwą extravergine z oliwek, najlepiej o zdecydowanym smaku. Oprószyć danie świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami soli.

 

Aby tradycji stało się zadość, oto moja kolejna rada dla leni kuchennych... Jeżeli wielu z Was przeraziła wizja przecierania porzeczek przez sito zaznaczam, że nie jest to obowiązkowe o ile nie drażnią was drobne pestki w dressingu. Kolejnym ułatwieniem jest użycie gotowej konfitury z porzeczki, dodatkowe dosładzanie nie jest już potrzebne, jednak najprawdopodobniej będziecie musieli użyć troszeczkę więcej kremu na bazie octu balsamicznego.

 

Zobacz również

Bagietka hand made, z zasmażaną botwinką

Bagietka hand made, z zasmażaną botwinką

Przygotowanie bagietki:   Krok 1: Robimy zaczyn poprzez wymieszanie drożdży z łyżeczką...

Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego

Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego

Przygotowanie:   Krok 1: Bakłażana myjemy i bardzo gęsto nakłuwamy wykałaczką, żeby był...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2014-11-05 15:45:05

carpaccio z buraka to lubię!

Twój komentarz
Ocena