Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem
Przepisy

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem

Śledzie zawsze były bardzo częstym daniem w moim rodzinnym domu. Z dzieciństwa pamiętam te „z cebulą" oraz „ w pomidorach" . W związku z tym, że dość często gościły na naszym stole, zaczęliśmy tworzyć nowe kompozycje smaków ze śledziem w roli głównej. Nigdy bym nie przypuszczała jak wiele „śledziowych" wariacji uda mi się stworzyć. Oto jedna z nich...

Przygotowanie:

Krok 1: Śledzie solone przepłukać, zdjąć z nich skórę i namoczyć w wodzie na 2-4 godzin, dwa razy zmieniając wodę. W międzyczasie należy sprawdzać ich smak, aby nie moczyć ich zbyt długo. W przypadku bardzo słonej ryby czas ten może się jeszcze wydłużyć, więc należy pozostawić je jeszcze w wodzie, do uzyskania pożądanego smaku.

Krok 2: Ryby wyjąć z wody, osuszyć i wyjąć z nich kręgosłup. Pokroić w paski o szerokości około 1cm.

Krok 3: Pomarańcze wyfiletować, tzn. Obkroić z zewnątrz całą skórkę (również białą błonę), a następnie wyciąć nożem filety w kształcie ząbków.

Krok 4: Jabłko pokroić w kostkę, cebulę posiekać bardzo drobno. Śledzia wymieszać z cebulą i owocami.

Krok 5: Dodać imbir starty na tarce o drobnych oczkach, kwaśną śmietanę i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Krok 6: Odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

W całym daniu największa trudność tkwi w moczeniu ryby. Należy uważać, aby nie leżała zbyt długo w wodzie, ponieważ straci nie tylko sól ale i smak. Najlepiej po dwóch godzinach sprawdzić jak smakuje. Pamiętajmy, że jeszcze straci troszeczkę soli po dodaniu reszty składników. W każdym razie lepsza jest delikatnie zasłona niż wypłukana ze smaku.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Tatar ze śledzia


Dziś przygotowałam tatar ze śledzia. Podawany z ogórkiem kiszonym, czerwoną...

Śledze pod czerwoną pierzynką


W grudniu na naszych stołach goszczą ryby, a w szczególności śledzie, które możemy...

Rozgrzewający orange curd


O lemon curd wiemy już praktycznie wszystko. Jest to krem cytrynowy pochodzący z Anglii,...