Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem

Przepisy

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Śledzie zawsze były bardzo częstym daniem w moim rodzinnym domu. Z dzieciństwa pamiętam te „z cebulą" oraz „ w pomidorach" . W związku z tym, że dość często gościły na naszym stole, zaczęliśmy tworzyć nowe kompozycje smaków ze śledziem w roli głównej. Nigdy bym nie przypuszczała jak wiele „śledziowych" wariacji uda mi się stworzyć. Oto jedna z nich...

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 2 śledzie solone (najlepiej Matias)
- 1 duża pomarańcza, lub 2 małe
- 1 duże jabłko
- 1 mała cebula
- 3cm korzenia świeżego imbiru
- 250ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Śledzie solone przepłukać, zdjąć z nich skórę i namoczyć w wodzie na 2-4 godzin, dwa razy zmieniając wodę. W międzyczasie należy sprawdzać ich smak, aby nie moczyć ich zbyt długo. W przypadku bardzo słonej ryby czas ten może się jeszcze wydłużyć, więc należy pozostawić je jeszcze w wodzie, do uzyskania pożądanego smaku.

Krok 2: Ryby wyjąć z wody, osuszyć i wyjąć z nich kręgosłup. Pokroić w paski o szerokości około 1cm.

Krok 3: Pomarańcze wyfiletować, tzn. Obkroić z zewnątrz całą skórkę (również białą błonę), a następnie wyciąć nożem filety w kształcie ząbków.

Krok 4: Jabłko pokroić w kostkę, cebulę posiekać bardzo drobno. Śledzia wymieszać z cebulą i owocami.

Krok 5: Dodać imbir starty na tarce o drobnych oczkach, kwaśną śmietanę i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Krok 6: Odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

W całym daniu największa trudność tkwi w moczeniu ryby. Należy uważać, aby nie leżała zbyt długo w wodzie, ponieważ straci nie tylko sól ale i smak. Najlepiej po dwóch godzinach sprawdzić jak smakuje. Pamiętajmy, że jeszcze straci troszeczkę soli po dodaniu reszty składników. W każdym razie lepsza jest delikatnie zasłona niż wypłukana ze smaku.

Zobacz również

Kasza kus kus

Kasza kus kus

Przygotowanie:   Krok 1: Pomidory kroję na „ósemki", obieram ze skórki w sposób taki jak...

Limonkowe risotto ze szpinakiem

Limonkowe risotto ze szpinakiem

Przygotowanie: Krok 1: Z warzyw ugotować około 600-700 wywaru. Krok 2: Ryż podsmażyć na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena