Śledź z kandyzowanym imbirem i suszoną żurawiną
Podczas przygotowywania jakichkolwiek potraw ze śledzia musimy zwracać uwagę na dobór odpowiednich składników. Śledź marynowany zarówno w occie jak i w innych zalewach jest bardzo wymagający jeśli chodzi o towarzystwo z jakim go połączymy. Chodzi o to, żeby nie zgubić równowagi smaku. Propozycja, którą przedstawiam doskonale sprawdzi się jako przystawka lub forma przekąski przy imprezowym stole.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wyciskamy sok z cytryny, następnie dodajemy jogurt naturalny, majonez i musztardę. Wsypujemy suszoną żurawinę oraz jabłko skrojone w drobną kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Na talerzu układamy śledzia zwiniętego w rulon, tak, aby można było ułożyć w środku kostki kandyzowanego imbiru. Obok śledzia nakładamy wcześniej przygotowany sos i całość posypujemy posiekaną dymką.
Myślę że najlepszym wyjściem będzie zakupienie śledzia w słoiku. Śledzie na wagę w dużych opakowaniach w sklepie mogą okazać się niezbyt świeże i będą wyróżniać się gorzkim smakiem, tłumiąc nam radość z jedzenia.
Przystawke tą je sie oczami! Wyglada boooosko! Gratuluję